Sanitas revendică meritul proiectului de reechilibrare a salariilor

28/05/2016

* „Noi avem o problemă și cu sporul de vechime inclus în salariul de bază“, a precizat Eva Ungureanu, lider Sanitas Neamț

Sindicaliștii Sanitas sunt mulțumiți de forma finală a proiectului de ordonanță de urgență privind reechilibrarea salariilor și consideră că Guvernul dovedește, în sfârșit, că sănătatea este domeniul prioritar. Însă, potrivit Evei Ungureanu, președinte al Uniunii Sanitas Neamț, membrii de sindicat din județ vor semnala ce nu e cuprins în ordonanță și vor trimite la Federația Națională Sanitas propunerile care ar putea completa normativul. Principala doleanță este scoaterea sporului de vechime din salariul de bază.

„Salutăm faptul că acest Guvern al României a înțeles, în al 12-lea ceas că un sistem sanitar public cu salariați remunerați corect este un sistem sanitar care poate recâștiga încrederea populației într-o perioadă în care aceasta este grav afectată. Considerăm că, desigur, proiectul de OUG este perfectibil, iar în următoarele două săptămâni Federația Sanitas se va asigura că documentul final va rezolva toate inechitățile din sistem și că va fi pus în aplicare fără nicio întârziere. La fel ca membrii Consiliului Național al Federației Sanitas, toți membrii noștri de sindicat și implicit toți salariații din sănătate și asistență socială trebuie să fie conștienți că documentul legislativ analizat astăzi este rezultatul acțiunilor Sanitas din ultima perioadă. Am fost în stradă în fiecare zi, ne-am susținut revendicările și nu am lăsat garda jos nicio secundă. Am negociat la toate nivelurile și am intrat pe geam atunci când păream a fi dați afară pe ușă. Am folosit toate pârghiile la îndemână și iată că astăzi constatăm că miniștrii, atât al sănătății, cât și al muncii, declară în mod public că Sanitas este federația care a făcut posibilă această OUG în forma actuală“, se arată în comunicatul semnat de Federația Sanitas.

Eva Ungureanu, lider Sanitas Neamț, a precizat că reechilibrarea salariilor înseamnă o aducere la același nivel a salariilor mici cu cele mari, în cazul angajaților din sistem cu aceeași pregătire profesională, dar cu lefuri diferite.

Dacă revendicările sindicaliștilor nu vor avea succesul scontat, pe 15 iunie vor fi declanșate noi acțiuni de protest.

Geanina NICORESCU