Salvare dificilă din Ceahlău a unui brașovean

22/02/2016

munte1 munte2 munte3 munte4*Gheața din masiv a impus varianta apelării la elicopterul SMURD, dar salvamontiștii au dus până la capăt misiunea, după eforturi supraomenești *Ambulanța a urcat până la Curmătura Lutul Roșu

Un brașovean s-a accidentat, sâmbătă, 20 februarie, într-o prăpastie de lângă Cabana Dochia și a suferit grave leziuni.

Grupul de turiști împreună cu care urcase în masiv a alertat salvamontiștii și imediat echipajul de serviciu de la Baza de intervenție Dochia a pornit în misiune. Brașoveanul a fost găsit în scurt timp, în stare gravă, astfel că s-a luat decizia evacuării lui de pe munte pentru a fi transportat la spital. Ce a urmat a fost o îndârjită luptă cu gheața de pe masiv și cu oboseala salvamontiștilor, contracronometru, pentru că bărbatul gemea de dureri. „Echipa de intervenție a constatat că în urma impactului suferit de turist la nivelul toracelui și a membrului superior s-au produs traumatisme care impun evacuarea din masiv. Chiar și după imobilizare și acordarea primului ajutor, victima acuza dureri foarte mari, ceea ce a îngreunat transportul, iar la un moment dat chiar s-a pus problema solicitării unei intervenții pe calea aerului“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Problemele la coborârea rănitului s-au amplificat, odată cu avansarea pe un traseu cu foarte multă gheață, ce a impus eforturi deosebite din partea salvamontiștilor, care s-au folosit de echipamentele speciale de asigurare. „Misiunea extrem de solicitantă a făcut să se intervină cu o a doua echipă suport, care a venit din Baza de Intervenție Durău și a preluat victima undeva în jurul cotei 1.500“, mai spune Raul Papalicef.

După câteva ore, victima a fost predată la ambulanță în Curmătura Lutul Roșu, acolo unde traseul intersectează cel mai înalt punct al drumului axial. „Considerăm că din cauza traumei, cât și din cauza traseului, a fost o operațiune dificilă.

Iarna nespecifică, cu zăpadă puțină și temperaturi alternative, a dus la acoperirea zonei superioare a masivului cu un strat gros de gheață, mai ales în zona potecilor turistice. Este foarte dificil să parcurgi acele zone fără echipament foarte bun și chiar și așa există un risc mare de accidentare, exact ca în cazul turistului brașovean“, a remarcat șeful Salvamont Neamț.

Nu a fost singurul caz din ultima perioadă, însă turiștii care s-au prezentat în urma unor căzături de intensitate mai mică și au avut nevoie de sprijinul salvatorilor montani din punctele medicale au suferit traumatisme minore.

Cristina IORDACHE