Revolta medicilor de familie a atins cote alarmante

06/04/2017

* Aceștia solicită de urgență atenția liderilor politici pentru redresarea situației existente * „Așa-zisa creștere cu 8% a finanțării în asistența medicală primară nu acoperă nici măcar plățile utilităților“

Medicii de familie aduc acuzații grave guvernanților. Doctorii, prin reprezentanții lor, susțin că nimic din ceea ce este asumat nu se întâmplă în realitate, în condițiile în care Strategia de sănătate 2014-2020, asumată de decidenții țării, se referă la dezvoltarea serviciilor medicale din asistența primară.

Aproape 2.000 de medici de familie din toată țara, printre care și reprezentanți ai județului Neamț, s-au întâlnit la București, zilele trecute, la Conferința Națională de Medicina Familiei, organizată de Asociația Medicilor de Familie București, Ilfov (AMFB), sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). Reprezentanții medicilor de familie reuniți la București au agreat un plan de acțiuni prin care să influențeze redresarea situației actuale, pentru a nu se ajunge, potrivit acestora, în situația nedorită de a fi denunțate contractele cu casele de asigurări. Aceștia solicită de urgență atenția liderilor politici pentru redresarea situației existente.

Sunt sau nu personal medical al României?

Aceasta este întrebarea care a stat pe buzele celor prezenți la conferință, medicii fiind profund nemulțumiți de finanțare și de subdotări.

„Asistența primară nu este încurajată, nu există facilități, iar procentul alocat acesteia din totalul FNUASS rămâne ridicol sub 6%. Aceste lucruri, adăugate impunerilor birocratice și administrative care deturnează sensul consultației medicale, dar și disfuncționalităților sistemelor informatice ale CNAS care îngreunează munca din cabinete, au făcut ca starea de revoltă să atingă cote alarmante. Medicina familiei din toată țara au adus un mesaj extrem de tensionat din toate zonele țării, exprimând nemulțumirea profundă pentru nepăsarea vădită a guvernanților și disprețul cu care este tratat întregul segment al medicinii primare, ajuns la un nivel inacceptabil. În ciuda demersurilor repetate făcute la toate nivelurile decizionale de către organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, acestea au fost ignorate, ca și cum 25% din medicii și asistentele din România nu fac parte din sistemul public de sănătate, nu oferă tot servicii de interes public. Așa-zisa creștere cu 8% a finanțării în asistența medicală primară nu acoperă nici măcar plățile utilităților, nicidecum o suplimentare a veniturilor personalului medical! Suntem împinși la emigrare? Cine va mai asigura medicina în mediul rural și zonele izolate ale României?“, este mesajul acid al doctorilor de familie, transmis guvernanților printr-o scrisoare deschisă.

Reprezentanții medicilor de familie din țară, printre care se numără și dr. Mihaela Covrig, președinte al Asociației Medicilor de Familie din Neamț, au mai subliniat că dezinformarea populației privind creșterile veniturilor din medicină nu mai poate fi tolerată: „Statul român pretinde că medicina este o prioritate, în timp ce atenția se îndreaptă exclusiv spre medicii din sistemul bugetar. În realitate, medicii nebugetari, mai bine de două treimi din medicii țării, nu se regăsesc în măsurile anunțate! În spitale lucrează aproximativ 13.000 de medici din aproximativ 45.000, câți mai are această țară. În România mai lucrează însă și 11.800 de medici de familie, câteva mii de medici în ambulatoriul de specialitate, plus asistenții medicali din cabinetele tuturor. Chiar dacă politica guvernelor ultimului deceniu a fost teoretic aceea de a folosi mai judicios serviciile spitalicești și de a stimula asistența medicală primară și ambulatorie, în realitate s-au înregistrat progrese nesemnificative până în prezent în ceea ce privește punerea în practică a acestor obiective“.

“Dezvoltarea cabinetelor este împiedicată de măsuri restrictive“

Medicii mai semnalează că veniturile cabinetelor provin în procent covârșitor din contractele impuse de CNAS, iar dezvoltarea cabinetelor este împiedicată de măsuri restrictive, impuneri birocratice și administrative absurde. De asemenea, aceștia susțin că se întreține confuzia voită între venitul cabinetului și venitul medicului, pentru a crea tensiuni, în timp ce de peste 20 de ani „se cunosc prea bine eforturile financiare necesare întreținerii cabinetelor (salariile angajaților, contracte, abonamente etc)“.

Geanina NICORESCU