Restaurante și cofetării amendate cu peste 30.000 de lei

10/08/2017

Agenții economici cu profil alimentar sunt în atenția inspectorilor sanitari veterinari mai ales în perioada vacanței de vară, când produsele perisabile se degradează foarte repede.

Pentru a se asigura că siguranța clienților primează în fața profitului, inspectorii DSVSA Neamț au verificat 155 de unități din zonele de agrement și din localitățile de interes turistic, în scopul protejării sănătății consumatorilor și prevenirii toxiinfecțiilor alimentare în sezonul estival, în contextul unei afluențe mari de turiști și a creșterii rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară, în luna iulie 2017.

Au fost puse „sub lupă“ 68 de restaurante, 8 pizzerii, 8 cantine, 5 unități tip catering, 6 laboratoare cofetărie-patiserie, o pensiune turistică, 3 supermarket-uri, 51 magazine alimentare și două depozite alimentare.
„Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de 30.600 lei“, ne-a transmis conducerea DSVSA Neamț, prin Biroul Comunicare și Relații Publice.

În cursul lunii iulie 2017, DSVSA Neamț a desfășurat și controale în unitățile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, alcoolice și a celor de depozitare a produselor alimentare, a semințelor, legumelor și fructelor. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spațiilor de depozitare a produsele alimentare, manipularea, prelucrarea și depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislație și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților.

Verificări tematice s-au desfășurat în toată țara concomitent, iar ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 166 de amenzi contravenționale în valoare totală de 331.000 lei și au fost acordate 112 avertismente pentru deficiențe minore.

DSVSA Neamț a dat amenzi de 6.000 lei pentru nerespectarea condițiilor de igienă și pentru depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime.

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat și menținute numai în decursul perioadei de valabilitate!

Pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele caniculare, specialiștii de la DSVSA Neamț atrag atenția cumpărătorilor asupra faptului că, în sezonul cald, crește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare și, de aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.
Astfel, DSVSA Neamț recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Clienții sunt sfătuiți să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă; cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între 0˚C+4˚C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C; să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; să păstreze alimentele gătite trebuie în recipiente acoperite; produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru fi preparate sau consumate ulterior; să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

Geanina NICORESCU