„Recruții“ din „Academia Infractorilor“ se întorc acasă

30/03/2016

adrian botez, tataUltimul lot de membrii ai „Academiei Infractorilor“ a lui Adrian Marin Botez (Țâță) s-ar putea întoarce acasă zilele acestea.

Tribunalul București a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pentru alți 8 inculpați din dosarul aflat pe rol în fază de judecată. Măsura a fost luată luni, 28 martie, după circa un an de când 18 membrii ai grupării paramilitare inițiată de Țâță și folosită pentru spargeri la magazine de lux din Europa au fost arestați. Până acum au mai fost eliberați din arest și puși sub control judiciar alți membrii ai grupării, între care și fetele care s-au ocupat de închirierea caselor în care Țâță s-a ascuns în perioada cât a fost urmărit general, dar și membri apropiați ai acestuia care plasau spre vânzare bijuteriile furate. „Admite cererile formulate de inculpații Munteanu Petru Cosmin, Pădurean Florin Alexandru, Mihai Constantin, Diță Florin Daniel, Movilă Petru Bogdan, Ispas Cătălin Ionuț, Chindea Petruț Adrian și Rusu Cosmin Andrei. În baza art. 242 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 211 alin. 2 Cod procedură penală și art. 2151 alin. 7 Cod procedură penală cu referire la art. 202 alin. 1 Cod procedură penală înlocuiește măsura arestului preventiv luată față de inculpații Munteanu Petru Cosmin, Pădurean Florin Alexandru, Mihai Constantin, Diță Florin Daniel, Movilă Petru Bogdan, Ispas Cătălin Ionuț, Chindea Petruț Adrian și Rusu Cosmin Andrei cu măsura preventivă a controlului judiciar, prev. de art. 202 alin. 4 lit. b Cod procedură penală, pe o durată de 60 (șaizeci) de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri“, se arată în soluția pe scurt a instanței.

Decizia de punere sub control judiciar poate fi atacată.

Dacă cei opt rămân sub control judiciar, ei vor intra sub supravegherea Poliției Neamț. Instanța le-a impus anumite obligații de respectat, între care să nu se apropie și să nu comunice în nici un fel cu restul inculpaților (Savu Florin Mircea, Niță Andreea Ioana, Chirilă-Ilinca Gabriela, Gheorghiu Alexandra, Gliga Adolf, Marin Botez Adrian, Popa Vasilică, Ursu Laurențiu Dorel, Bostan Constantin Gheorghiță și Martiniuc Mihail Alexandru), să nu se apropie sau să comunice cu martori sau părți civile, să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice, să nu iasă din țară și să nu dețină ori folosească arme, potrivit deciziei Tribunalului București. Tot luni, instanța a respins cererea lui Florin Mircea Savu de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu, însă și această decizie poate fi atacată.

Procesul continuă cu un nou termen la 1 aprilie, în dosarul în care DIICOT acuză inculpații de comiterea a mai multor spargeri date la magazine de bijuterii și ceasuri de lux din țări europene (Belgia, Franța, Olanda, Danemarca, Anglia, Andora) cu un prejudiciu estimat la 8,5 milioane de euro. (C.I.)