Reacții la proiectul privind Legea vaccinării

19/04/2017

*Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice susține imunizarea împotriva hepatitei B * Cu această ocazie, APAH speră și la o mai bună colaborare între factorii implicați: autorități, medici, asociații

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți copiii să primească prima doză de vaccin împotriva hepatitei B cât mai repede după naștere, de preferat în primele 24 de ore. În contextul dezbaterii publice pe Legea vaccinării, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România își exprimă sprijinul privind vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B, o boală infecțioasă cu efecte majore asupra întregii societăți. În același timp, APAH-RO consideră că o mai bună colaborare între factorii implicați – autorități, medici, asociații – în domeniul informării și educării cetățenilor asupra avantajelor și implicațiilor vaccinării copiilor ar duce la luarea deciziilor în cunoștință de cauză de către părinți.

„Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, în forma acută și cronică, fapt pentru care luni de zile am atras atenția autorităților cu privire la riscurile lipsei vaccinului împotriva hepatitei B pentru nou-născuți. APAH-RO militează încă din 2009, anul înființării asociației, pentru modificarea legislației astfel încât să se asigure dreptul la vaccinare, dar și la tratament tuturor pacienților care suferă de această boală infecțioasă. În acest context, nu putem decât să ne aliniem majorității medicilor și să sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinării copiilor“, declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Evident, statul român, prin instituțiile responsabile, ar trebui, la rândul său, să asigure în mod neîntrerupt un stoc suficient de vaccinuri pentru a evita declanșarea unor crize din cauza lipsei totale a vaccinului. Or, până acum, știm foarte bine că au tot fost sincope în aprovizionarea cu diferite vaccinuri, iar mii de copii au rămas neimunizați lungi perioade de timp.

Din punctul de vedere al APAH-RO, introducerea vaccinului împotriva hepatitei B, începând din anul 1995, în schema de vaccinare a avut cele mai mari beneficii constatându-se, de la an la an, scăderea numărului de pacienți nou infectați.

VHB, virusul care cauzează hepatita B, se poate transmite prin sânge ori de la mamă la copil, în timpul nașterii sau prin fluide corporale (spermă, secreții vaginale, salivă). Virusul se transmite prin: contacte sexuale neprotejate; reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periuțe de dinți, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical și stomatologic, contaminate și nesterilizate corect; venirea în contact direct cu sângele, chiar și uscat, sau cu rănile deschise ale unei persoane infectate; prin piercing-uri și tatuaje cu ace și instrumente nesterile.

Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecțios decât HIV și de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C. În plus, el rezistă o perioadă considerabilă de timp în condițiile mediului extern (de exemplu, pe instrumente care au venit în contact cu sânge contaminat și nu au fost sterilizate corect) cel puțin 7 zile, timp în care poate infecta persoanele care sunt expuse la el.

Geanina NICORESCU