Probă nouă la testarea auto

11/08/2017

Guvernanții vor să introducă un nou examen pentru obținerea permisului auto, în contextul în care, zilnic, în România, 5 persoane mor în accidente auto. Conform statisticilor, anul trecut, în trafic, s-au produs 27.000 de accidente, cu aproximativ 3.000 mai multe față de 2015. În total, în 2016, 1.900 de persoane au decedat în accidente produse pe străzile din România. Principala cauză a acestor nenorociri a fost starea deplorabilă a unor șosele, care în unele locuri arată ca după bombardament. În acest scop, candidații la șoferie vor trebui să facă un curs de prim ajutor în trafic, așa cum este stipulat în noua propunere legislativă, care se află în stadiul de dezbatere în Senat.

În vederea obținerii permisului de conducere, candidații au obligația de a efectua, pe parcursul activităților de pregătire teoretică și practică, și promova un curs de prim ajutor în trafic“, se precizează în propunere. Măsura este prevăzută în propunerea legislativă pentru completarea art.23 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Programa, modalitățile de organizare și desfășurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea și testarea teoretică și practică, baremul de promovare se stabilesc, se actualizează prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului administrației“, se mai arată în proiectul de lege.

V. ANDRIEȘ