Primăria primenește adăpostul de noapte din Speranța

30/10/2014

ADAPOST BOSCHETARIOamenii străzii care se decid să beneficieze în sezonul rece de căldura adăpostului de noapte din Speranța vor avea parte de surprize plăcute. Zilele acestea spațiul este igienizat, se face curățenie în toate colțișoarele și se cumpără lucrui noi. În plus municipalitatea se gândește la o extindere a adăpostului, mai ales că există și spațiul necesar.

Oamenii fără adăpost care nu vor să înghețe pe străzi în timpul nopților geroase de iarnă ar putea avea la dispoziție mai multe paturi, în dormitoare separate, pentru bărbați și femei.

”În această perioadă, având în vedere că a sosit frigul, pregătim adăpostul din Speranța. Numărul de locuri disponibile este același ca și anul trecut însă acum s-au achiziționat lenjerii noi și prosoape. S-a făcut igienizare și s-au cumpărat substanțe dezinfectante pentru curățenie. Avem în vedere extinderea acestui adăpost, mai ales că acesta rămâne deschis și în afara sezonului rece, când avem cazuri speciale, și până reușesc să se pună pe picioare le permitem să stea acolo pentru că nu putem lăsa oamenii pe stradă. Extinderea presupune înființarea unui adăpost de noapte pentru oamenii străzii, în imobilul în care funcționează acum acel depozit al Primăriei de unde se distribuiau ajutoarele alimentare. Avem în vedere dormitoare mai spațioase, unul pentru bărbați și altul pentru femei, fiecare cu câte 15 locuri. Depozitul de alimente va fi mutat într-o altă clădire din zonă care acum este neutilizată dar care după ce va fi reabilitată se va folosi în acest scop”, a explicat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Tot în această perioadă, reprezentanții Direcției de Asistență Socială și polițiștii de la Poliția Locală încearcă să identifice persoanele fără adăpost de pe străzile municipiului Piatra Neamț. Potrivit viceprimarului Simionică, în general se știu locurile unde oamenii străzii își fac veacul, dar pentru a evita problemele neplăcute pe care aceștia le au când temperaturile în timpul nopții sunt foarte scăzute, trebuie să se știe unde se găsesc pentru a fi duși în adăptul de noapte.

”Am făcut apel chiar și al asociațiile de proprietari, nu vrem să găsim pe vreuna dintre aceste persoane înghețate de frig noaptea, pe timp de iarnă. Se cam știu locurile unde își fac veacul și chiar dacă îi găsim, sunt foarte greu de convins să vină la adăpost. Noi sperăm că nu vor fi probleme din acest punct de vedere”, a mai spus Aurelia Simionică, viceprimar al muncipiului Piatra Neamț.

Adăpostul de noapte din cartierul Speranța va funcționa în același regim ca și anul trecut. Permanența la adăpost va fi asigurată de lucrători ai Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț. Pentru a se asigura că nu vor fi incidente neplăcute, tot acolo va sta și câte un reprezentant al Poliției Locale, care va asigura de asemenea permanența. Persoanelor care nu au niciun fel de surse de încălzire, tot în perioada de iarnă, municipalitatea le va asigura cazare  în cadrul unuia dintre internatele Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu. Tot acolo sunt asigurate condiții și pentru persoanele care se află în tranzit prin municipiul Piatra Neamț și cărora, dacă rămân înzăpezite, edilii sunt obligați să le asigure cazare și o masă caldă.

 

Irina ȘTEFĂNESCU