Premiul Național Pentru Proză „Ion Creangă“ Opera Omnia

25/04/2017

În zilele de 30 aprilie și 1 mai vor avea loc, la Piatra Neamț și Târgu Neamț – Muzeul memorial „Ion Creangă“ Humulești, o serie de manifestări prilejuite de organizarea primei ediții de acordare a Premiului Național Pentru Proză „Ion Creangă“ Opera Omnia, în semn de prețuire pentru autorii români de certă valoare, care s-au remarcat și impus prin opere durabile în genul narativ, sporind zestrea literaturii naționale. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Consiliul Județean Neamț, Consiliul Local Târgu Neamț, Fundația Culturală „Ion Creangă“ și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc duminică, 30 aprilie, la ora 10.00, la sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean, fiind urmată, începând cu ora 10.30, de simpozionul „Ion Creangă, un homerid în povestea fără de sfârșit a lumii“. Seara, de la ora 18.00, va avea loc lansarea volumului „Creangă în limba tătară“, fiind organizată și o expoziție de carte. La ora 19.00, va avea loc ceremonia de semnare a documentelor de premiere și anunțarea finaliștilor nominalizați, ziua de duminică încheindu-se cu un spectacol folcloric al ansamblului „Floricică de la munte“.

Luni, 1 mai, de la ora 10.00, va fi organizată o deplasare spre Târgu Neamț, fiind vizitată Mănăstirea Agapia, iar începând cu ora 12.00 va avea loc ceremonia de premiere, la Muzeul Memorial „Ion Creangă“ Humulești.

Începând cu anul acesta, când s-au împlinit 180 ani de la nașterea scriitorului humuleștean, Premiul Național „Ion Creangă“ se va acorda anual, în jurul datei de 1 martie, înscrisă oficial ca fiind cea a nașterii lui Ion Creangă. Se exceptează anul inaugural, când evenimentul se produce, din motive obiective, la data de 1 mai 2017.

Potrivit regulamentului, premiul se acordă pentru întreaga operă în genul prozei de ficțiune a unui autor român, care s-a impus conștiinței publice românești sau pe plan internațional, cu lucrări de certă valoare și ținută artistică, unanim apreciate de critica literară și de marele public.

Irina NASTASIU