Pregătiri pentru situații de iarnă pe drumuri, la Prefectură

22/12/2016

Prefectul județului Niculina Dobrilă, împreună cu subprefectul Iulian Jugan, s-au întâlnit miercuri, 21 decembrie a.c., la sediul instituției, cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Serviciului rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Primăriei Piatra Neamț, Consiliului Județean precum și cu administratorii drumurilor județene și naționale de pe raza județului și cu operatori ai serviciului de deszăpezire.

Tema întâlnirii a constituit-o trecerea în revistă a măsurilor necesare care să asigure menținerea viabilității drumurilor în cazul apariției unor avertizări meteorologice cuprinse în „Planul general de măsuri privind menținerea, asigurarea ordinii publice și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pentru sezonul rece“.

„Ne-am întâlnit astăzi pentru a stabili mecanismele de colaborare și măsurile necesare pentru gestionarea fenomenelor meteo specifice iernii. De altfel, pentru a preveni apariția unor blocaje în cazul apariției unor situații de urgență, în luna noiembrie o Comisie mixtă, numită prin ordin al prefectului, a verificat toate bazele de deszăpezire din județ cu privire la situația utilajelor, a stocurilor de nisip și sare și a contractelor pentru asigurarea intervenției pe timp de iarnă. Comisia a identificat câteva probleme legate de stocuri și de echipare a utilajelor, probleme care au fost rezolvate în urma controlului“, a spus prefectul Niculina Dobrilă.

În cadrul întâlnirii au fost stabilite modalitățile de colaborare și de informare reciprocă dintre instituțiile cu competențe în domeniu, în cazul producerii fenomenelor meteo specifice iernii.

Totodată s-a stabilit ca, pentru o intervenție coordonată și pentru o reacție unitară, în cazul avertizării cod portocaliu sau roșu, la nivelul Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență să fie operaționalizat Centrul județean de coordonare și intervenție .

De asemenea s-a discutat despre comportamentul participanților la trafic, în timpul producerii unor situații de urgență.

„Prin intermediul mass-media, așa cum s-a mai făcut de altfel, cetățenii ar trebui informați ca, pe perioada avertizărilor, să-și limiteze deplasările cu autoturismul, doar la cazuri de urgență. Totodată cetățenii ar mai trebui să știe că, pe drumurile județene, există patru niveluri de viabilitate aprobate prin hotărâre de Consiliu Județean, în funcție de importanța obiectivelor deservite. De asemenea trebuie subliniat încă o dată că, pe durata viscolului utilajele de deszăpezire nu intervin, ele intrând în funcțiune doar după încetarea lui“, a mai precizat prefectul județului.

Daniela SAVU