Prefectura a cerut audit intern în spitale pentru contractele cu Hexi Pharma

09/05/2016

Dobrila, prefect NTPrefectul județului, Niculina Dobrilă, a avut, în cursul dimineții de ieri, o întâlnire cu directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică, Mirela Grădinaru, pe tema obligațiilor legale ce revin Direcției, referitoare la controlul utilizării biocidelor în spitale.

Directorul adjunct a informat prefectul că, în cadrul acțiunilor tematice de control impuse de Ministerul Sănătății, în fiecare an, au fost verificate periodic stocurile de substanțe dezinfectante și au fost prelevate probe de sanitație (aeromicrofloră și spălături pe suprafețe), atât de către Direcția de Sănătate Publică, cât și de către specialiștii din cadrul unităților spitalicești.

La nivelul județului, pe trimestrul I, s-au înregistrat un număr de 46 de cazuri de infecții nosocomiale, față de 47 în aceeași perioadă a anului 2015. În unitățile sanitare cu paturi din județul Neamț nu s-au înregistrat focare de infecții nosocomiale, iar valoarea prevalenței infecțiilor nosocomiale se încadrează în media națională.

Totodată, prefectul a fost informat că, în perioada 29 aprilie – 4 mai 2016, au avut loc controale în unitățile sanitare cu paturi din județ, în cadrul cărora s-au recoltat teste de sanitație de pe suprafețele de lucru și au fost verificate stocurile de substanțe dezinfectante existente la nivelul unităților spitalicești și achiziționate de la compania Hexi Pharma.

Specialiștii Departamentului de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică, în data de 7 mai, au recoltat eșantioane de probe din produsele comercializate de compania Hexi Pharma, probe care au fost predate Inspectoratului Județean de Poliție, în vederea trimiterii lor pentru verificarea eficienței de către un laborator de specialitate acreditat.

Totodată, legat de acest subiect, Instituția prefectului, la solicitarea Ministerul Afacerilor Interne, a cerut autorităților locale care au în subordine unități spitalicești să demareze un audit intern în spitale, cu privire la contractele încheiate cu compania Hexi Pharma în perioada 2012-2015. Rezultatele auditului vor fi centralizate la nivelul Instituției Prefectului și transmise Ministerului Afacerilor Interne, joi, 12 mai a.c.

Daniela SAVU