Posibile ploi de Paște

03/04/2017

*În această săptămână, la Piatra Neamț vor fi zile cu averse și descărcări electrice

Vremea se anunță a fi ploioasă în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Conform prognozei meteorologilor, în Neamț, Sărbătorile Pascale vor fi marcate de un timp relativ cald, dar ușor instabil.
Dar până atunci, pe parcursul acestei săptămâni, la Piatra Neamț temperaturile maxime ale aerului se vor situa între 14 și 20 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate. Noaptea, minima aerului va scădea până la 4 grade Celsius.
În unele zile vor cădea averse, care vor fi însoțite de tunete și fulgere.
Pentru astăzi, ANM estimează o vreme caldă și relativ însorită. La prânz, valoarea maximă a aerului va urca până la 20 de grade Celsius. Pe timp de noapte, minima aerului va scădea până la 4 grade Celsius. A doua zi, cerul va fi mai mult acoperit, parcă prevestind ceva ploi. La ora prânzului, temperatura aerului va arăta 16 grade Celsius. Joi e posibil să plouă. Temperatura maximă a aerului nu va trece de 16 grade Celsius. Vineri vor fi averse și ceva mai rece, respectiv 14 grade Celsius. Și sâmbătă se vor aduna nori de ploaie și va fi frig. La amiază, temperatura aerului va arăta doar 9 grade Celsius. Duminică vom scăpa de ploi, iar maxima aerului va urca până la 14 grade Celsius. Noaptea va fi rece, respectiv 1 grad Celsius.
Conform estimărilor realizate de produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, în perioada 3-16 aprilie, în Moldova, în prima săptămână de prognoză, temperaturile vor scădea față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie. În zilele de 6 și 7 aprilie, vremea va fi răcoroasă mai ales în jumătatea de nord a regiunii, cu temperaturi ziua de 9…14 grade Celsius și noaptea de 1…4 grade Celsius, în medie regională. Începând cu data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, estimările prognostice indicând un ecart mediu al maximelor de 16…20 de grade Celsius și al minimelor de 5…9 grade Celsius. Ploi mai frecvente, în general moderate cantitativ, se vor semnala în jurul datei de 6 aprilie. Pentru celelalte zile ale intervalului de referință se menține o probabilitate relativ ridicată pentru ploi locale. Excepție vor face zilele de sfârșit de săptămână (8-9 aprilie) când șansele de ploaie vor fi cele mai reduse.
Ieri după-amiază, la Târgu Neamț se înregistrau 20 de grade Celsius și cu un grad mai puțin la Piatra Neamț. La Roman erau 17 grade Celsius. La aceeași oră, pe masivul Ceahlău temperatura aerului era de 9 grade Celsius. În partea de vest a țării au fost cele mai mari temperaturi, respectiv 23 de grade Celsius. La polul opus, pe Vârful Omu erau 3 grade Celsius.

V. ANDRIEȘ