Poliţiştii şpăgari, dezarmaţi şi mutaţi

19/12/2013

politist dezarmat

* Agenţii Bîrdîzău şi Zabulic au interdicţia de a părăsi ţara în următoarele 30 de zile

* Ei au fost puşi la dispoziţie şi, pe durata anchetei, nu vor mai lucra la Zăneşti

Atmosfera din sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ era, ieri, apăsătoare şi majoritatea discuţiilor dintre colegi aveau acelaşi subiect: agenţii de la Zăneşti, reţinuţi pentru o mită de 250 de lei. Părerile erau împărţite. În vreme ce unii poliţişti îi condamnau ferm pe cei doi colegi ai lor, alţii le găseau circumstanţe atenuante, ca să nu zică scuze, aducând în prim plan lipsurile din sistem şi faptul că, spre deosebire de alte perioade, acum nu se mai dau nici prime, nici salarii de merit. „Toate până ce ajunge nevoia la farfuria copilului. Când nu mai ce pune pe masă, cauţi soluţii. Sigur că asta e cea mai proastă…”

„Nu se face aşa ceva sub nici o formă!”, era ideea împărtăşită de cei care-i condamnau pe poliţiştii de la Zăneşti. „Sunt alte profesii şi mai văduvite decât noi. Dacă tot suntem săraci, măcar să fim cinstiţi, nu să cerem şpagă unii de la alţii”.

Gavril Bîrdîzău şi Ioan Dragoş Zabulic au fost duşi, ieri, la Parchetul Judeţean Neamţ, pentru anchetă. Procurorul de caz nu i-a trimis în faţa instanţei, ci a decis să-i lase în stare de libertate. Cu interdicţia de a părăsi ţara, în următoarele 30 de zile.

Conducerea Poliţiei Neamţ a luat, tot ieri, decizia de a-i pune la dispoziţie. Pe scurt, asta înseamnă că nu vor lucra cu publicul, nu vor putea face lucrări în dosare penale şi nu vor mai avea dreptul să poarte arme.

„Ca măsură suplimentară, pe parcursul anchetei, cei doi lucrători vor fi mutaţi de la Zăneşti”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ.

C.M.

4 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

 1. Cata 19/12/2013 la 2:44 -

  Poate nu o sa va placa acest comentariu dar spun de la inceput ca sunt alaturi de Dragos Zabulic. Dragos, fii tare!
  Nu il cunoasteti pe baiatul asta, nu stiti ce sacrificii a facut sa ajunga politist. Nu are nici o scuza pentru fapta lui, o sa plateasca pentru asta, dar voi care il criticati acum peste tot macar sa-i cunoasteti si celelalte laturi.
  E un om sufletist si bun coleg. Saritor la nevoie. Un om introvertit poate si pentru ca nu a avut niciodata o viata usoara.
  „Coruptul” de azi in care aruncati toti cu pietre a fost premiat in 2007 pentru conduita exemplara. Lucra pe atuncea la Bargaoani si a refuzat mita data de un sofer. Multi i-au zis ca e nebun dar el a aratat ca a intrat in politie ca sa apere legea si cinstea.
  Acum a dat cinstea pe rusine. Poate nu-i mai ajungeau banii – nu e o scuza. Nu e scuza nici ca nu a reusit sa se tina vertical dar s-a schimbat total de cand a fost mutat la Zanesti. A devenit si mai inchis in el. Se stia ca la Zanesti Birdizau e masina de bani si e „trimis la produs” de seful de post Ilie. Cine era Dragos al meu sa se puna cu seful de post despre care toata lumea vorbeste ca are sustinere mare? Cum sa te pui cu unul care ti-e sef, despre care se stiu o gramada de lucruri si nimeni nu face nimic. Acum 2 ani (sau mai putin) a scapat abia-abia cu o mutare la Borlesti. Dar in citeva luni pilele si-au facut treaba, a fost adus inapoi la Zanesti, la Soseaua Nationala, ca acolo se fac bani la Rutiera. Cind s-au reinfintat posturile comunale l-a adus inapoi si pe tovarasul sa Birdizau. A mai fost unul dar au scapat repede de el ca nu prezenta incredere, putea sa vorbeasca si strica SRL-ul de facut bani la sosea.
  Asa a ajuns Dragos la Zanesti. Dupa cam o luna de zile s-a lamurit in ce mocirla a intrat dar nu mai avea ce face.
  Nu pot cere nimanui sa se gindeasca si la familia lui asa cum o fac eu. A fost ghinionul vietii lui ca a ajuns sa lucreze cu acesti doi politisti corupatori, Birdizau si Ilie.
  Dragos va fi rejectat de sistem. La fel si Birdizau, dar va ramane Ilie pentru ca sistemul trebuie perpetuat iar curatenia nu se face decit partial.
  Dragos va fi razbunat pentru ca o data si o data tot va vorbi cineva si se va afla cum nu foarte de mult un flagrant cu mita la Ilie a fost dat peste cap.
  Tot ce am zis eu se poate verifica. Stiu si unii sefi de la Politie dar si de la alte institutii. Verificati domnilor ziaristi daca nu credeti. Si scrieti nu doar ce va dau unii care au interesul sa se mai raporteze asa cite un caz.

 2. .......................... 19/12/2013 la 10:16 -

  Domnii ziaristi nu verifica inainte de a publica articole,de aceea o sa plateasca,aruncati cu noroi intr-un polistist cazut intr o capcana.dar nu stiti adevaratul adevar,dati doar ce vi se cere,mare rusine,ati distrus familia omului si demnitatea,odata cu asta.nu se poate asa ceva…spagari……spagari sunt toti,doar ca sunt lasati in pace…

 3. cosmin 19/12/2013 la 11:25 -

  sa nu mai aparam pe nimeni,fapta este fapta si masura de a nu parasi tara este una incurajatoare pt. agentii din neamt,normal ar fi fost sa se fi avut in vedere situatia celor doi agenti ,situatia familiala ,materiala si cel putin pentru unul dintre faptuitori trebuia sa se dispuna o masura superioare celei de a nu parasi tara,cit despre masura disciplinara de a fi pusi la dispozitie si detasati la o alta sectie de politie ,din nou exista semne de intrebare, intrucit in astfel de cazuri pt. a se descuraja astfel de practici si pentru a nu exista influentarea altor agenti ,era normal sa se dispuna excluderea din rindurile politistilor. Ramine intrebarea: in acest caz astfel de masura nu poate duce la influentarea anchetei sau la impiedicarea desfasurarii acesteia? Asa ca nu trebuie sa faceti afirmatii nefondate atit timp cit ele nu pot fi probate asa cum s-a probat si in acest caz sau asa sunteti invatate domnisoarele din anturajul unuia dintre cei doi acuzati.Si ca sa fiti mai linistite ar trebui sa stiti pina la aceasta ora sau sa cititi cu atentie acest articol ca aceasta operatiune a avut loc in urma unor mai multe sesizari ,asadar cei acuzati comform acestui articol detin mai multe acuzatii din partea cetatenilor . In concluzie legea este interpretabila iar astfel de fapta ,infractiune cum doriti dumneavoastra ,savirsita de catre un agent de politie ,un functionar public din Romiinia trebuie pedepsita mai drastic pt. a exista temerea si in aceasta tara de a respecta legile chiar daca salariile sunt mizere ,sa se stie ca o astfel de meserie trebuie respectatat altfel consecintele pt. asemenea infractiune este foarte grava. Deasemeni ar trebui ca structurile interne ale politiei neamt sa faca verificari in toate sectiile de politie din judet pt. a indetifica dosare ,plingere care probabil exista de ani de zile nerezolvate ,ba chiar tinute prin sertare . Vrem Europa ,vrem dreptate trebuie sa ne comformam si sa nu acuzam pe nimeni atit timp cit faptele nu pot fi probate asa cum au fost in acest caz.

 4. gryuyu 19/12/2013 la 12:01 -

  Daca inn jud Neamt
  mutat dintr-o localitate in alta politisti ce bat oamenisi iau mita,sa mutat si criminali si hoti dintr-o localitate in alta(sa nui mai arestam). lege este pt toti Daca in jud Neamt mutat dintr-o localitate in alta politisti ce bat omameni si iau mita, sa mutat si criminali si hoti dintr-o localitate in alta() sa nu mai arestam). lege este pt tot poporul,nu doar pt cei fara pozitie in societate.