Plumbul zilei

31/10/2013

Ceahlăul – 7000!

Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile. Cu intrigi sau războaie, cu fitile sau răfuieli, cu tunuri sau bombe, mii de ani mai apoi, oamenii nu au reușit să dărâme ce a clădit El.
Azi, Ceahlăul are cifra 7000 – care marchează atâtea ediții tipărite de la Revoluție încoace – sub ceea ce, comercial, s-ar numi denumirea produsului. Necomercial dar adevărat, Ceahlăul este, nu doar de la Revoluție încoace, ziarul nemțenilor. A fost și este publicația care, precum viața de zi cu zi, trece de la alb la negru, prin nemunărate tușe de gri. Jurnaliștii de la Ceahlăul au fost, mai mereu, lângă oameni și problemele lor. Am scris despre nenorociri care au lovit județul, de acolo, dintre troiene sau de lângă casele dărâmate de puhoaie, am scris și scriem despre cât și cum ne influențează viața în bines au rău deciziile luate de cei care la patru ani ne bat în porți să le dăm votul.
Am scris despre nenorociri dar și despre fapte bune. Despre personaje negative sau adevărați eroi ai zilelor noastre. Am scris despre viața noastră, a nemțenilor, așa cum e ea. Am scris și pentru cititori dar și pentru cei care nu ne citesc. Că nu ne facem iluzii că familii amărâte care nu au bani de o pâine își vor rupe un leu de la gura copiilor pentru a citi gazeta.
La cifra în care El a făcut lumea, truda jurnaliștilor de la Ceahlăul, generații și generații, oameni care au venit și au plecat – la pensie, spre alte ocupații sau direct la Cer- a adăugat alte trei semne. Trei cercuri mici care pot însemna câte ceva pentru fiecare dintre noi, jurnaliști sau cititori.
Pot însemna generații. Sau etape. Sau fiecare din micile echipe din mica armată care, pe atribuții specifice, trage la căruța facerii unui ziar.
A fi jurnalist la Ceahlăul e o meserie frumoasă. Dar și ”împuțită” cum spunea un Gazetar plecat și el spre întâlnirea cu cuvântul de dincolo. Pentru că vezi, direct la fața locului nu la televizor, întâmplări diverse. Și nu toate te fac să pleci apoi, acasă, cu zâmbetul pe buze. Tragediile întâlnite, necazurile oamenilor – parcă tot mai multe și mai apăsătoare – sapă, câte puțin dar sigur, și în sufletul celui care are pixul în mână. Nu de puține ori verbul doare iar virgule lasă urme.
Spunea odată un alt journalist local că dacă vezi pe stradă un om vorbind singur, fie zugrăvește acasă, fie lucrează în presă. Avea dreptate și dacă nu ar vorbi cu el însuși sau cu Dumnezeu, ziaristul ar aduna poate prea multe în suflet și, la un moment dat, ați mai vedea o știre cu inima pleznită unui truditor la ziar.
Dar Ceahlăul merge mai departe. Ziarul Ceahlăul, de aici, de pe Aleea Tiparului, editat de firma SC SedPress Ceahlăul, cea înființată după Revoluție de jurnaliștii care nu au dorit să fie patroni ci să fie siguri că independența profesională chiar dacă nu le este absolută (să fim serioși și sincere, așa ceva nu există nicăieri în lume), le e cât mai aproape de dorință. Ziarul Ceahlăul trebuie să meargă mai departe pentru că, precum Muntele Ceahlăul, de fapt e un simbol al județului. Așa cum bine spunea cineva, chiar dacă (ca la orice firmă) vorbim de un acționariat, această gazetă aparține, în fapt, comunității. Aparține oamenilor, nemțenilor.
Azi suntem la cota 7000! Înseamnă munca din spate și responsabilitate care ne e în față. Suntem la numărul 7000 și datorită vouă, cititorilor.
Și se cuvine să spunem, acum, la acest reper, plecăciune, Cititorule de Ceahlăul!

Daniel VINCA

 

Prefect George Lazar – Să dea Dumnezeu să aveți încă 7000 de ediții, să fiți la fel de obiectivi ca acum. Istoria și cartea impresionantă de vizită să vă călăuzească. Citesc acest ziar de când eram mic copil iar acum, ca prefect, constat că sunteți una din puținele publicații care reflectați cu multă atenție și pertinență subiectele din administrația publică. La mulți ani publicației, dumneavoastră celor care lucrați cu condeiul sau cu ”plumbul” și, de asemenea, și staff-ului și acționariatului.

Gheorghe Ștefan, primar Piatra Neamț – 7000 de ediții? Mult mai multe și de acum înainte. Tot timpul am spus că o societate corectă are nevoie de o presă liberă și echidistantă și, de-a lungul timpului, ziarul Ceahlăul s-a aliniat acestor repere. Știți foarte bine că până a intra în politică am luat contact cu viața publică datorită echipei de fotbal a nemțenilor, care se cheamă tot Ceahlăul așa că vă doresc ca mereu să mă obligați să vă respect ca acum, pentru obiectivitate și profesionalism. Și vă doresc să aveți viață lungă ca și Muntele Ceahlăul!

Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț – Vă doresc apariții cât mai multe, mai interesante și mai obiective. La mulți ani!

Deputat Dorinel Ursărescu – Vă doresc încă 70.000 de numere, la fel de obiective și de actuale precum Ceahlăul de acum. Mai ales că știu că nu e ușor să vă păstrați obiectivitatea în contextul de acum, mai ales într-un județ special cum e Neamțul. Toate cele bune din partea mea celor muncesc în redacția Ceahlăul și ne oferă, zilnic, informații despre județul nostru.

Ionel Arsene – Ziarul Ceahlaul editat de redacția de pe Aleea Tiparului este un ziar pe care eu personal îl apreciez foarte mult pentru că relatează obiectiv ceea ce se întâmplă în Neamț, inclusiv pe scena politică. Sunteți printre puținii care prindeți în paginile ziarului pozițiile sau părerile diverse pe un anume subiect și de aceaa, cu sinceritate, vă felicit pentru modul onest în care vă faceți meseria.
Prin ceea ce vedem în paginile ziarului, sunteți o echipă de profesioniști care își fac treaba așa cum trebuie. Nu am văzut, ca la alții, nici atitudini partizane, nici atacuri la comandă politică sau plătite. Sincer, vă felicit din toată inima și județul Neamț are nevoie de o presă corectă așa cum este ziarul Ceahlăul.
Vă felicit pentru profesionalism și pentru atitudine! La mulți ani,

Deputat Mihaela Stoica – Felicitări! Remarc la ziarul Ceahlăul o mai mare atenție pentru obiectivitatea jurnalistică, iar constatarea mea este și o recomandare a mea pentru cititorii din Neamț. Se observă și că urmăriți un echilibru în prezentarea forțelor politice, ceea ce iarăși este lăudabil. Și un lucru remarcat de mine în ultimele luni – remarcat cu plăcere – a reapărut în paginile Ceahlăul investigația jurnalistică, urmărirea unor subiecte în evoluția lor. Multă sănătate tuturor din redacția dumneavoastră și să o țineți tot așa!

Deputat Cătălin Drăgușanu – La mulți ziarului pentru remarcabila cifră care însumează muncă și performanță. Este un ziar pe care îl citesc în fiecare zi. Sunt abonat la Ceahlăul, când sunt în Piatra Neamț vă citesc, pe print, în fiecare zi. Când sunt la București, la Parlament, tot vă citesc, dar online. Am remarcat și schimbările la grafica ziarului și ultimele modificări de pe site și se vede că vă gândiți să oferiți produse media competitive, care vin cu un pas spre consumatorul de presă. La mulți ani!

Deputat Ioan Munteanu – Sunt un cititor constant al Ziarului Ceahlăul. În toată această perioadă care acum e reprezentată de această cifră, 7000, m-am regăsit mereu în activitatea și abordarea acestui ziar.
Ca om politic, sunt mulțumit de relația pe care o am cu ziarul Ceahlăul și, să nu se supere nimeni, ați rămas o publicație adevărată, un brand care își onorează numele pentru că totdeauna ați fost în fruntea presei nemțene. Multă sănătate celor care muncesc acum în redacție. Și celor care diriguiesc această publicație și, la rândul lor, și ei să o lase, când va veni vremea, tot pe mâinile unor oameni pricepuți, și la presă dar și în ceea ce privește problemele comunității din Neamț.

Dan Sofronia, redactor șef Monitorul de Neamț – Să o țineți tot așa, să aveți cât mai multe numere, cât mai reușite. Suntem concurenți pe piață dar și colegi de breaslă și, până la urmă, această concurență e benefică și pentru jurnaliști dar mai ales pentru cititor care poate compara și alege. Viață lungă ziarului Ceahlăul!

Corneliu Calin – La mulți ani, colegilor de la Ceahlăul! La mulți ani unei concurențe loiale și fac această urare cu mențiunea că pentru noi, ziarul Ceahlăul a fost mereu un concurent corect.

Traian Vararu, director al Direcţiei pentru Agricultură Neamţ:

„Munca susţinută de colectivul redacţional s-a concretizat în ştiri bine documentate, care şi-au păstrat imparţialitatea, ceea ce înseamnă că vă respectaţi şi ne respectaţi. Vă doresc din suflet să mergeţi mai departe pe acelaşi drum drept şi să ne bucurăm în continuare de o colaborare fructuoasă. La mulţi ani!”.

 

Dr. Ioann Sârbu, primarul comunei Ţibucani:

„Este o onoare pentru mine această ocazie de a vă transmite viaţă lungă, de succes şi să redaţi, ca şi până acum, viaţa la sat aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Noi ne străduim să facem ca lucrurile să meargă înspre bine şi, cu sprijinul dumneavoastră, să ne facem simţită prezenţa atât în casa ţăranului, cât şi „la palatul” guvernanţilor. La mulţi ani!”.

 

Dr. Letiţia Damoc, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ: „Vă doresc să ajungeţi la 70.000 de apariţii! Doresc sănătate întregului colectiv şi multă inspiraţie. Să vă urmaţi crezul, să le arătaţi în continuare cititorilor din Neamţ şi nu numai că sunteţi O FORŢĂ! LA mulţi ani!”.

 

Judecător Laura Filioreanu, preşedinta Tribunalului Neamţ:

“Vă doresc tiraje din ce în ce mai mari şi fie ca şi de acum înainte să vă păstraţi responsabilitatea, profesionalismul, echilibrul şi obiectivitatea pe care le-aţi manifestat. La mulţi ani şi success!”.

 

Vasile Simion, directorul executive al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ:

“Este un eveniment important în viaţa unui ziar sî ajungă la 7.000 de ediţii tipărite. Felicit coectivul de redactori şi conducerea ziarului CEAHLĂUL, sperăm să avem o colaborare fructuoasă şi de acum înainte. La mulţi ani!”

 

Comisar şef Paul Tablan, şeful Inspectoratului judeţean de Poliţie Neamţ:

“În primul rând vreau să vă urez “La Mulţi Ani” pentru că în condiţiile actuale este un deziderat. Este bine că încă rezistaţi din punct de vedere financiar, pentru că de subiecte nu duceţi lipsă. Probabil că ambele forme în care apăreţi – ediţie on-line şi foaie tipărită, cu miros de tuş – contribuie la longevitatea şi stabilitatea pe piaţă de care vă bucuraţi”.

 

Procurorul Virgil Cornea, purtătorul de cuvînt al Parchetului Neamţ:

“Vă felicit pentru activitate şi vă doresc să ajungeţi la 77.000 de numere! Apreciez buna colaborare dintre instituţia noastră şi redacţia ziarului, în mod deosebit cu dumneavoastră şi vă doresc să vă păstraţi imparţialitatea şi verticalitatea pe care aţi demonstrat-o în cei peste 20 de ani de activitate”.

 

Jurist Ioan Popescu, şeful Inpsectoratului Teritorial  de Muncă Neamţ:

“Înseamnă foarte mult să ajungeţi la 7.000 de numere tipărite. Eu personal şi în numele instituţiei apreciez colaborarea foarte bună pe care am avut-o cu redactorii de-a lungul timpului, jurnalişti care şi-au dovedit obiectivitatea. Vă doresc succes şi să vă păstraţi în linia care v-a consacrat”.