Ploi torențiale la sfârșitul săptămânii

16/06/2017

Vremea va fi instabilă la sfârșitul acestei săptămâni. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, la Piatra Neamț vor fi averse însoțite de scurte intensificări ale vântului, descărcări electrice și grindină. Aceste fenomene vor fi cu precădere în ziua de duminică, 18 iunie. Temperatura maximă a aerului se va situa între 18 și 25 de grade Celsius. Noaptea, minima aerului va fi între 9 și 14 grade Celsius.
Conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, în Moldova, temperaturi mai mici se vor înregistra în jumătatea de nord a regiunii, respectiv în zilele de 15, 17 și 18 iunie. Aceleași variații sunt de așteptat și în privința regimului termic nocturn, caracterizat de valori în marea lor majoritate între 11 și 15 grade Celsius. Din 21 iunie și până la sfârșitul intervalului de prognoză se estimează o creștere constantă și destul de importantă a temperaturilor, ce se vor situa între 26 și 30 de grade Celsius ziua, și între 12 și 16 grade Celsius noaptea. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente și local mai însemnate cantitativ va fi relativ ridicată în perioada 17-21 iunie.
Revenim în orașul de sub poalele Pietricicăi, unde astăzi va fi o vreme relativ caldă și ușor instabilă. La prânz, maxima aerului se va situa până la 21 de grade Celsius.
Pentru mâine, ANM prevestește o zi parțial însorită și caldă, cu valori maxime de chiar și 25 de grade Celsius. Noaptea, minima aerului va fi de 14 grade Celsius. Apoi, duminică, treptat, se vor aduna nori de ploaie. Precipitațiile vor fi însoțite de scurte intensificări ale vântului, descărcări electrice și grindină. După-amiază, temperatura maximă a aerului va fi de 18 grade Celsius.
Ieri, la ora 16, la Piatra Neamț și Roman erau câte 22 de grade Celsius și cu un grad mai puțin la Târgu Neamț. Pe masivul Ceahlău se înregistrau 10 grade Celsius.
V. ANDRIEȘ