Peste 100 de kilograme de produse lactate confiscate de inspectorii sanitar-veterinari

19/04/2017

*Magazine sancționate pentru mizerie

Inspectorii sanitar-veterinari din Neamț au verificat, înainte de Paște, două unități autorizate sanitar-veterinar pentru procesarea laptelui și 140 unități înregistrate pentru prelucrarea și comercializarea produselor lactate și din carne, plus 53 de producători particulari ce comercializau lapte și ouă. La două unitățile tip carmangerie găsite cu nereguli s-au aplicat o amendă în valoare de 2.000 de lei și un avertisment, neconformitățile fiind legate de nerespectarea condițiilor de manipulare a produselor și nerespectarea separării produselor în timpul depozitării.

Inspectorii DSVSA Neamț au dat un avertisment și la o unitate de tip măcelărie, unde s-a constatat comercializarea cărnii tocate vrac. O amendă de 600 de lei a fost aplicată patronului unui magazin alimentar pentru spațiul de depozitare insalubru, iar alte 7 magazine au primit avertisment pe baza unor neconformități legate de igienizarea insuficientă, lipsa operațiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare și a lipsei documentelor privind starea de sănătate a personalului.

Cu avertisment s-a ales și o unitate de procesare a laptelui materie primă. În urma verificărilor centrelor independente de prelucrare a laptelui, inspectorii DSVSA Neamț au aplicat două amenzi în cuantum de 4.000 de lei și un avertisment, dar au și confiscat 127 kilograme produse lactate. În cadrul acelorași controale au primit avertisment și 37 de producători particulari, pentru că nu aveau documentele vizate pentru anul acesta.

În perioada premergătoare sărbătorilor, în abatoarele autorizate sanitar veterinar au fost sacrificate, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Neamț, 1.732 miei, 1.124 capete tineret ovin și 183 capete ovine adulte. În județul nostru nu au fost amenajate centre de sacrificare temporare. Dar, evident, nici n-a stat careva pe lângă oi să vadă care este „mișcarea“.

Geanina NICORESCU