Perioadă încărcată cu turnee pentru fetele de la RC Venus Rifil

06/04/2017

Activitatea rugbystică în județul Neamț este una intensă și în acest an, grație în primul rând profesorului Eusebiu Popa, cel care face tot posibilul ca acest sport să nu dispară și să aibă continuitate în această zonă a Moldovei. După ce a început acest sport în Piatra Neamț, apoi la Târgu Neamț și Roznov, mai nou, antrenorul pietrean a găsit înțelegere și sprijin la oamenii din comuna Podoleni, acolo unde, de aproximativ 3 săptămâni, a început antrenamentele cu o grupă de fete din localitate. Cu sprijinul autorităților locale, a doamnei Monica Pricope, directorul școlii generale din comună, echipa de rugby nemțeană își desfășoară activitatea pe terenul de sport al școlii din Podoleni, iar într-un timp cât mai scurt, este posibil ca antrenamentele să aibă loc și pe stadionul din comună. După selecția efectuată în ultima perioadă, profesorul Eusebiu Popa a format un lot de 22 de jucătoare, de la Roznov, Zănești, Podoleni și Târgu Neamț, pe care le pregătește și cu care participă la turnee. Aceste sportive au vârste începând de la 14 ani și mai mici, iar o parte dintre ele au participat deja la primele turnee naționale amicale. Primul dintre ele a avut loc în luna martie, la Ipotești, în județul Suceava, unde s-a desfășurat Cupa Mărțișorului. Acolo, formația de rugby în 7, U 14 ani din Piatra Neamț, a susținut mai multe jocuri și a înregistrat două victorii, în fața lui CSM Suceava și a școlii generale din Ipotești. La finele săptămânii trecute, mai exact duminică, RC Venus Rifil a participat la Festivalul de Minirugby „Mitrea Cristache“, de la București. În capitală, pe terenul Arcul de Triumf, „mâțele negre“, așa cum sunt poreclite sportivele nemțene, au susținut un singur meci, în fața gazdelor de la Șoimii București, pe care l-au câștigat destul de detașat. Pentru multe dintre sportivele nemțene, deplasarea de la București a fost excursie a lor în afara județului și a avut și un caracter cultural. Asta deoarece, rugbystele de la RC Venus Rifil au avut ocazia să viziteze și mormântul eroului necunoscut la Mausoleul de la Mărășești, unde au învățat o scurtă lecție de istorie și de unde s-au inspirat asupra noului dicton al echipei, „Pe aici nu se trece“.

La București, turneul s-a desfășurat la mai multe categorii de vârstă, iar ultimul, meciul vedetă, s-a jucat între RC Venus Rifil și Șoimii București.

„A fost o victorie deosebită pentru mâțele negre, rezultatul final contează mai puțin, mi-a plăcut în primul rând determinarea lor. La acest nivel, scorurile finale sunt mai puțin relevante, important este că fetele zburdă pe teren, ceea ce îmi doresc cel mai mult de la ele, să le inoculez plăcerea de a practica acest sport. Atât la Suceava, cât și la București, pentru aceste sportive, unele dintre ele care fac rugby de puțin timp, au fost experiențe deosebite. Rugbyul este un sport care te modelează pentru societate, și asta mi-am propus, să le educ pentru viață, pentru ceea ce urmează pentru ele. La noi selecția este continuă, iar cine greșește în afara terenului, nu mai este ținut în lot. Sloganul nostru este „Nu contează cine este în față, ci cine ne este alături“ și de aceea vreau să mulțumesc în primul rând partenerului nostru oficial, societatea Rifil, dar și celorlalți parteneri. Vreau să le mulțumesc și oamenilor de la Podoleni pentru susținere, am găsit acolo fete cu calități și posibilități, dar și condiții de pregătire excelente. Trebuie să spun că școala de rugby nemțeană a găsit talente tot timpul și, atât cât voi putea, voi încerca să descopăr și să formez tinere talente“, a declarat profesorul Eusebiu Popa.

Sportivele care au evoluat la Festivalul de Minirugby din capitală sunt Rebeca Loghin – căpitan, Diana Aparaschivei – vicecăpitan, Alexandra Barna, Fabiola Bortă, Beatrice Munteanu, Florentina Grădinaru, Irina Sălăvăstru, Andreea Petraru, Andreea Iacoboaia, Adriana Stănescu, Georgiana Ciocan, Alice Munteanu, Petruța, Tănase, Beatrice Țocu, Ioana Afrăsiloaie și Sabrina Stănilă, iar din lot mai fac parte Dana Mândrilă, Denise Croitoru, Delia Irian, Vasilica Lebădă, Adriana Negoiță și Patricia Humă. Interesant este faptul că la București, Alice Munteanu, sportivă de doar 12 ani de la Podoleni și cu doar 5 antrenamente de când a început rugbyul, a marcat primul ei eseu din carieră.

RC Venus Rifil a primit invitații pentru a participa la două turnee în Italia și Bulgaria, iar Eusebiu Popa vrea, în lunile mai sau iunie, să organizeze, pe stadionul din Podoleni, un turneu de promovare, minirugby fete, dotat cu Trofeul Rifil.

Fotbal

Moldova și Teiul s-au anihilat reciproc

Moldova Cordun – Teiul Poiana Teiului 0-0

La finele săptămânii trecute s-au disputat partidele rundei a 19-a în liga a patra de fotbal, în care s-au marcat 17 goluri, 3 meciuri s-au încheiat la egalitate, iar de două ori s-au impus oaspeții. Vulturul Costișa, Voința Ion Creangă și Bradul Borca au stat, iar derby-ul etapei s-a jucat la Cordun, între Moldova din localitate, și fostul lider, Teiul Poiana Teiului. După un meci echilibrat, dar cu ocazii la cele două porți, cele două combatante au încheiat nedecis, 0-0. De egalul celor de la Teiul a profitat Bradul Borca, care a câștigat la masa verde și, cu 47 de puncte a urcat pe prima poziție în clasament. Speranța Răucești s-a impus fără emoții, 4-0, în deplasarea de la Steel-Man Târgu Neamț, iar în derby-ul codașelor, LPS Piatra Neamț a remizat acasă, 4-4, cu Voința Dobreni. Gruparea din Răucești a profitat de pașii greșiți al celorlalte echipe, sau a celor care au stat, și cu 36 de puncte a urcat până pe poziția a treia în clasament, care permite automat participarea în turneul play off, obiectivul impus de conducerea clubului. În momentul de față, formațiile calificate în faza superioară a campionatului sunt Bradul Borca, Teiul Poiana Teiului, Speranța Răucești și Moldova Cordun, dar pentru primele 4 poziții se mai bat Bradul Roznov și Voința Ion Creangă. În clasamentul golgheterilor conduce Radu Miron, de la Speranța Răucești, cu 21 de goluri, în timp ce Ionuț Gavril, de la Bradul Borca, și Iulian Cojocaru, de la Voința Ion Creangă, se află pe locul al doilea, ambii cu câte 18 reușite. Runda viitoare, cea cu numărul 20, se va disputa duminică, de la ora 11, după următorul program: Teiul Poiana Teiului – Vulturul Costișa, Cimentul Bicaz – LPS Piatra Neamț, Bradul Roznov – Voința Ion Creangă, Speranța Răucești – Bradul Borca, Moldova Cordun – Steel-Man Târgu Neamț, iar Voința Dobreni, Unirea Tămășeni și Zimbrul Vânători Neamț vor sta.

Rezultate, etapa XIX

Moldova Cordun – Teiul Poiana Teiului 0-0

Steel-Man Târgu Neamț – Speranța Răucești 0-4 (0-2)

Zimbrul Vânători Neamț – Bradul Roznov 2-2 (2-0)

LPS Piatra Neamț – Voința Dobreni 4-4 (1-2)

Unirea Tămășeni – Cimentul Bicaz 0-1 (0-0)

Voința Ion Creangă, Bradul Borca și Vulturul Costișa au stat

Clasament

1.Bradul Borca  17  15  2  0  65-12  47p

 1. Teiul Poiana Teiului 18 15  1  2  82-17  46p
 2. Speranța Răucești 18 11  3  4  61-24  36p
 3. Moldova Cordun 18 11  2  5  52-26  35p
 4. Bradul Roznov 18 10  2  6  61-26  32p
 5. Voința Ion Creangă 17 10  2  5  68-37  32p
 6. Vulturul Costișa 18 9  3  6  49-25  30p
 7. Cimentul Bicaz 18 8  4  6  48-30  28p
 8. Unirea Tămășeni 18 8  3  7  43-29  27p
 9. Steel-Man Târgu Neamț 17 4  3  10  31-52  15p
 10. Zimbrul Vânători Neamț 17 3  4  10  27-51  13p
 11. Voința Dobreni 18 2  1  15  17-102  7p
 12. LPS Piatra Neamț 18 2  1  15  21-122  7p