Paza bună trece primejdia rea: câinele Kangal

19/05/2017

*Câine ciobănesc masiv originar din Turcia *Instinct înnăscut pentru a apăra animalele de fiarele sălbatice *Căutat pentru turmele de oi și vaci din zona montană

Rasa de câini Kangal începe să fie tot mai apreciată de crescătorii de animale, mai ales de cei care cresc ovine sau bovine în zonele montane, acolo unde deseori efectivele de animale cad pradă atacurilor lupilor sau urșilor. Prezentăm acești câini imenși și caracteristicile lor, având în vedere interesul tot mai multor oieri dar și al crescătorilor de bovine pentru această rasă care se pretează pentru a sta „de gardă“ în apărarea turmelor sau cirezilor.

Cu o ținută impunătoare și un instinct înnăscut pentru a apăra animalele de fiarele sălbatice, ciobănescul anatolian se dovedește foarte bun și pentru paza gospodăriilor, fiind însă blând cu oamenii. Rasa de câini Kangal, un tip de câine ciobănesc masiv originar din Turcia, este din ce în ce mai căutat pentru paza gospodăriilor și turmelor în toată lumea; în același timp, blândețea acestuia cu familiile stăpânilor îl fac și un excelent companion, chiar și pentru cei mici.

*Rasă omologată în România ca și câine de pază

Kangalul, denumit și ciobănesc anatolian sau karabash în trecut, este o rasă de câini masivi provenită din Turcia, luându-și numele după o localitate din Anatolia. În ultimele decenii aceștia au fost exportați în toată lumea, fiind omologați în multe țări – inclusiv România – drept câini de pază pentru gospodării sau turme. Ceea ce te impresionează prima dată când vezi un câine din rasa Kangal este statura lui. Un mascul poate ajunge la o înălțime de 71-76 de cm și 66-71 de cm în cazul femelelor și la o greutate cuprinsă între 45-68 kg (masculi), respectiv 41-59 kg (femele). Blana este deasă, dar scurtă. Kangalii au, în medie, o speranță de viață de 12-15 ani. Câinii sunt agresivi cu străinii, însă cu familia deloc! Nu se pune problema să atace un membru al familiei!

Un Kangal pur poate fi recunoscut după botul rectangular butucănos de culoare neagră, dar și maron pentru câinii cu blana vișinie, blana mai lungă din jurul gâtului care formează un fel de coamă, precum și coada stufoasă.

*Porții consistente de mâncare

Pentru că sunt foarte mari, câinii din rasa Kangal implică anumite costuri și o atenție în privința alimentației. Mai mult, prețul unui câine Kangal nu e deloc de neglijat și aduce de la sine cu recomandarea păstrării purității rasei. Kangalii sunt foarte adaptabili la orice tip de climat, nu sunt sensibili la frig. După caz, unora le trebuie tăiate urechile, însă coada nu se taie. Prețul pentru un pui diferă în funcție de importator, între 500 și peste 1.000 de euro.

Sunt niște câini inteligenți. Nu e nevoie de dietă specială, alimentația de bază pentru Kangal ar trebui să aibă la bază hrana uscată sau carnea fiartă. Într-o zi li se poate o dată granule, o dată carne și o dată mâncare gătită. Puii pot fi hrăniți și cu granule după înțărcare, însă îi împiedică să ajungă la dimensiunile normale ale unui adult. Drept exemplu, cantitățile oferite câinilor adulți sunt 2 kg de carne fiartă sau 500 g de granule pentru o porție.

În cazul atacurilor animalelor sălbatice, supraviețuirea câinilor în luptă nu este garantată, însă pentru a le crește acestora șansa de a alunga fiarele pădurii, proprietarii din zonele de munte obișnuiesc să le pună Kangalilor zgărzi speciale cu ținte care să provoace răni „adversarului“, protejând totodată această zonă vulnerabilă a câinelui.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU