Pâinea înnegrită de coloranţi trebuie eliminată de pe piaţă

10/01/2014

paine neagra

* Comisarii OPC şi DSVSA Neamţ au demarat controale „la sânge”

 În doar câteva zile, brutarii care umblau cu „cioara vopsită” trebuie să-şi bage minţile în cap şi să elimine din lista de ingrediente coloranţii sintetici. Modificările vin după ce Uniunea Europeană ne-a avertizat că pe piaţa românească se găseşte foarte multă pâine contrafăcută, îndeosebi cea neagră, în care s-a ajuns să se pună inclusiv cenuşă pentru a-i da culoarea specifică făinii de secară, dar şi a făinii din grâu obţinute prin măcinarea bobului de grâu cu tot cu coajă- din care rezultă o pulbere îmbogăţită cu multe fibre alimentare, vitamine şi minerale. Or, unii producători vând sub titlul de pâine neagră produse care n-au pic de faina neagră, ci doar un amestec de făină clasică amestecată cu cacao, carmin şi alţi coloranţi care dau culoare închisă produsului. Potrivit ordinului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, trebuie eliminat din procesul de fabricaţie al produselor e panificaţie, de la 15 ianuarie 2014, E-urile cu excepţia E 150, care este malţul.

„Prin ac est ordin, ne-am aliniat directivelor CE, astfel încât nu se mai admit coloranţi, ceea ce sunt convins că este foarte important pentru sănătatea consumatorilor; am constatat, în timpul controalelor, că unii operatori economici folosesc în procesul de fabricaţie tot felul de coloranţi care dau culoare închisă produsului de panificaţie comercializat ulterior, eronat, sub denumirea de pâine neagră”, ne-a declarat Vlad Ciurea, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ. „De asemenea, un alt punct foarte important din acest ordin este obligativitatea pentru operatorii economici de a preciza concret, pe eticheta produsului de panificaţie, ce scăderi de cantitate sunt acceptate. Am avut foarte multe reclamaţii pe tema gramajului. Acum sunt acceptate, procentual, unele scăderi inerente la gramaj având în vedere că în cupor produsul suferă unele pierderi de apă. Astfel, la pâinea de 300 de grame este acceptată o pierdere de maxim 8%, la produse cu gramaj între 300-500 grame sunt acceptate pierderi de 6%, iar la cele mai mari de 1000 de cel mult 4%. Anunţăm, pe această cale, că vom proceda la verificări minuţioase pentru a vedea dacă agenţii economici respectă legea”.

Geanina NICORESCU