O săptămână pentru prevenirea criminalității

04/04/2017

Tradiționala activitate „Săptămâna prevenirii criminalității“ se desfășoară în perioada 3-7 aprilie și a început, luni, cu „Ziua porților deschise“ la Poliția Neamț. Oaspeții polițiștilor au fost 20 de elevi de la Colegiul Tehnic Transporturi Auto din Piatra Neamț, cărora le-au fost expuse consecințele implicării în infracțiuni, de ziua prevenirii furturilor de patrimoniu. La sediul Poliției Neamț, tinerii au participat la explicațiile oferite de un criminalist și apoi au mers în sala de sport a inspectoratului unde mascații le-au prezentat un exercițiu de prindere în flagrant a unui hoț. Pe parcursul activităților, elevii au fost consiliați cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție și de protejare a bunurilor pe care le au.

Tot luni, ofițerul de prevenire împreună cu un ofițer de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au susținut o ședință pentru prevenirea victimizării persoanelor vârstnice, în cazul furturilor din buzunare, de poșete, genți, cât și în cazul tâlhăriilor, a înșelăciunilor prin metodele „Concursul“ și „Accidentul“.
Întâlnirea cu cele 20 de persoane vârstnice a avut loc în incinta unui spațiu comercial din Piatra Neamț, iar activitatea s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Cultural Socială Economică ,Christiana.
Săptămâna dedicată prevenirii criminalității continuă marți și miercuri cu activități de promovare a siguranței în mediul on-line. Polițiștii nemțeni derulează activități informativ-preventive în școli, la Centrul After School „Creștem Împreună“ din cadrul Organizației
Salvați Copiii, filiala Neamț. Temele supuse atenției copiilor mai mici și mai mari sunt axate pe prevenirea victimizării elevilor în cazul infracțiunilor cibernetice, cu accent pe prevenirea pornografiei infantile, cyberbuling și traficului de persoane.
Joi, 6 aprilie, este ziua prevenirii violenței domestice, iar vineri, 7 aprilie, polițiștii rutieri vor desfășura activități de informare cu ocazia zilei siguranței rutiere, vor distribui participanților la trafic, bicicliști și căruțași, veste reflectorizante și vor organiza o activitate în aer liber pe raza municipiului Piatra Neamț. „Evenimentul «Săptămâna prevenirii criminalității» are un caracter unitar, fiind desfășurat, în această perioadă, în toată țara, iar tematica abordată a fost selectată în baza priorităților Poliției Române. Acțiunile vor fi susținute cu precădere de către structurile de prevenire a criminalității, ordine publică și poliției rutieră“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Cristina IORDACHE