În numele ,,curățeniei“, nemțenii dau foc la grajduri, animale, terenuri

04/04/2017

Opt incendii provocate de „curățenia“ de primăvară s-au produs de sâmbătă până luni în județ. Focurile scăpate de sub control au fost stinse de pompieri, chemați să rezolve situații la limita tragediei, în câteva cazuri, când animale au fost la un pas să moară carbonizate și flăcările au distrus nu doar uscăturile și resturile de peste iarnă din gospodării. Misiunile militarilor înseamnă nu doar forțe ori materiale de intervenție considerabile și rutină, ci eforturi uneori supraomenești de a salva ce se poate, mai ales vieți. Și totul din cauză că oamenii nu înțeleg respectul.

Luni, 3 aprilie, pompierii târg-nemțeni au fost solicitați la ora 14:35 la un incendiu izbucnit la un stog de fân din cauza focului făcut pentru arderea resturilor vegetale, în satul Săcălușești, comuna Agapia. Nouă militari cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă au acționat, sprijiniți de un pompier voluntar din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Agapia. ,,În incendiu au ars circa 1.000 kg de fân și s-au degradat alte 1.000 kg de furaje“, a declarat sublocotenentul Adrian Rotaru, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Seara, la Petricani s-a dezlănțuit dezastrul în gospodăria unui localnic, când tot de la focul de curățenie s-a aprins grajdul, cu două vaci înăuntru surprinse în incendiu. Alți 9 militari târg-nemțeni au acționat împreună cu un voluntar recrutat prin campania „Salvator din pasiune“ la ISU Neamț, precum și cu un pompier voluntar din cadrul SVSU Petricani. „În incendiu au ars circa 500 kg fân și podul adăpostului de animale în proporție de 30%. Forțele de intervenție au reușit să salveze două bovine. Împrejurarea determinantă a producerii acestuia a fost focul deschis în spații deschise“, a precizat aceeași sursă.

Soția proprietarului a suferit un atac de panică, a primit îngrijiri medicale de la un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, dar a refuzat transportul la CPU Târgu Neamț.

Luni noapte, 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman și 30 de voluntari ai SVSU Făurei au acționat pentru stingerea incendiului izbucnit pe un teren din satul Budești, în urma căruia au ars uscăturile de pe 3.500 mp.

Duminică, 2 aprilie, pompierii pietreni au fost solicitați la ora 20:28 să stingă incendiul de vegetație uscată și stuf izbucnit în satul Preluca, comuna Pângărați. Șase militari cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț au acționat, focul înnegrind 800 mp teren și făcând scrum circa 1,5 tone de deșeuri. Cauza probabilă a incendiului este foc deschis în spații deschise. Seara, alt incendiu a izbucnit la Vaduri (comuna Alexandru cel Bun), unde au acționat alți 4 pompieri pietreni cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un atomizor. Aici a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 2.500 mp.

Sâmbătă, 1 aprilie, de la Crăcăoani a fost sesizat un incendiu de vegetație uscată care a fost stins de 5 militari cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț și un pompier voluntar din cadrul SVSU Crăcăoani. Aproximativ un hectar de teren a fost afectat de foc. În jurul orei 17, zece pompieri romașcani au mers cu două autospeciale la Bâra, unde au stins incendiul ce a afectat 200 mp de teren cu uscături și gunoaie menajere. Noaptea, la ora 21:36, alți 14 militari romașcani cu două autospeciale au acționat pentru stingerea incendiului izbucnit pe un teren la Gâdinți. Forțele au stins incendiul, în urma căruia a ars vegetație uscată și stuf de pe o suprafață de aproximativ 500 mp.

Cristina IORDACHE