Noi regului, după eliminarea cotei de lapte!

01/04/2015

Tina-Noi reguli cotã*Organizaţiile profesionale dictează preţul!

După eliminarea sistemului cotelor de lapte, au apărut noi reglementări privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte. Amintim câteva:  orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat între părţi; durata contractului trebuie să fie de minim 6 luni; orice livrare de lapte în afara contractului se sancţionează conform legii.

De la 1 mai 2015, operatorii economici care achiziţionează lapte de la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziţionată de la producători în luna precedentă. Pentru a  rezista pe piaţa laptelui şi creşterea puterii de negociere a preţului laptelui cu prim-cumpărătorii, producătorii trebuie să se constituie în organizaţii de producători.

*Organizaţiile de producători vor dicta preţul!

Pentru a fi recunoscute, organizaţiile de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate trebuie să depună cererea de recunoaştere, însoţită de documentele legale  necesare, la APIA Neamţ. Organizaţia de producători recunoscută poate negocia apoi contractele de livrare a laptelui crud în numele membrilor acesteia.

Noile reguli pe piaţa de lapte vin în completarea propunerilor deja făcute de cei interesaţi de acest domeniu de activitate. Astfel, asociaţile profesionale şi sindicatele din sector vin şi cu alte propuneri concrete: spijin pentru înființarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor,  posibilitatea de a-și desface marfa prin intermediul piețelor volante. În plus, se mizează şi efectele directe generate de introducerea subvenţiilor cuplate şi pentru lapte şi pentru carne. Nu trebuie uitat nici faptul că, din acest an, fermierii vor primi în plus  şi câte 20 de euro pe tona de lapte, precum  şi o plată suplimentară de 300 de euro pe cap de animal.

Tina CONDREA