Nici un candidat nu are voie să pună afişe pe stâlpii E.ON

19/11/2012

Legea electorală interzice afişajul electoral în alte spaţii decât cele anume amenajate în fiecare localitate. Pentru a lipi afişe sau bannere electorale pe garduri şi stâlpi, candidatul respectiv are nevoie de acceptul dat de proprietar în formă scrisă sau trebuie să încheie un contract de închiriere a spaţiului respectiv cu acesta.

În cazul stâlpilor E.ON, reprezentanţii companiei ne-au confirmat faptul că „nici un candidat nu are contract încheiat cu noi pentru afişaj electoral”. Drept urmare orice afiş lipit pe orice fel de stâlp al E.ON este considerat afişaj ilegal.

Totodată, Legea electorală interzice şi „afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei”.

La capitolul sancţiuni, Legea electorală arată că nerespectarea afişajului electoral constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 8.000 şi 10.000 de lei. Amenda se aplică candidatului care apare în afişul respectiv. Reprezentanţii poliţiei sunt cei care trebuie să aplice aceste sancţiuni, fie la sesizarea expresă a unei persoane, scrisă sau verbală, fie autosesizându-se.