Neamţul – în prima linie a gerului!

07/12/2013

ger

 Ieri dimineaţă, în partea de vest a judeţului se înregistrau cele mai scăzute temperaturi din România. La ora 9, pe masivul Ceahlău era ger, iar mercurul din termometre indica minus 11 grade Celsius, faţă de minus 10 cât era temperatura de la Târgu Secuiesc, şi minus 8 grade Celsius la Întorsura Buzăului şi Miercurea Ciuc. Tot ieri, sus pe munte stratul de zăpada măsura 21 cm. Şi pietrenii au tremurat serios de frig, la minus 3 grade Celsius. La Roman şi la Târgu Neamţ, temperaturile au fost uşor mai blânde, de un grad Celsius.

De altfel, până în această după-amiază, la ora 14, partea de vest a judeţului Neamţ se află sub atenţionare cod galben, de ninsori şi vânt puternic. Conform meteorologilor va ninge şi în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă. Vântul va sufla cu peste 70 de km/h, iar pe crestele înalte cu 100 de km/h, viscolind zăpada.

La Piatra Neamţ, acest sfârşit de săptămână va fi unul friguros, mai ales noaptea şi dimineaţa, când mercurul din termometre poate coborî până la minus 8 grade Celsius. Şi vântul va sufla cu putere. Astăzi, e posibil să şi fulguiască. Pe timpul amiezei se vor înregistra valori negative, între 0 şi minus un grad Celsius. Duminică, cerul va fi mai mult însorit.

Şi săptâmâna viitoare vremea va fi rece, cu temperaturi mai scăzute decât normalul termic al perioadei.

V. ANDRIEŞ