Mușcăturile de câine au adus la limită stocul de vaccin antirabic la Spitalul Județean

07/08/2017

* În weekend au fost 12 cazuri de mușcătură de câine * La Piatra sunt transferați și pacienții din zona Târgu Neamț, secția spitalului orășenesc fiind închisă

Numărul pacienților ajunși la spital cu leziuni prin mușcătură de câine l-a depășit, în ultimele zile, pe cel al persoanelor înțepate de căpușe. În weekend s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Neamț și, ulterior, la Boli Infecțioase, 12 victime ale câinilor de curte sau fără stăpân, iar alte 3 persoane s-au panicat și s-au prezentat la medic din cauza înțepăturilor de căpușe. Dr. Silviu Verzea, director medical în cadrul SJU Neamț, ne-a declarat că adresabilitatea la secția de Boli Infecțioase a crescut ca urmare a închiderii secției Contagioase a Spitalului Orășenesc Târgu Neamț, fiind perioada concediilor. În aceste condiții se epuizează rapid stocul de vaccin antirabic. „Medicul șef infecționist ne-a informat că în acest weekend s-a făcut profilaxia antirabică la mai mulți pacienți decât de obicei și că este nevoie să urgentăm achiziția de vaccin antirabic, stocul fiind la limită. Pentru astăzi (ieri – n.red.), mai avem. Înainte de a ajunge la Infecțioase, persoanele mușcate de câine ajung la UPU, unde, dacă este cazul, sunt vaccinați și împotriva tetanosului. De regulă se face și o doză din acesta, mai ales dacă nu se cunoaște stare vaccinală a câinelui care a produs mușcătura. Cei de la UPU nu ne-au spus că ar avea probleme cu stocul de antitetanos, deci în această privință stăm liniștiți“, a afirmat dr. Verzea.

Cele două vaccinuri se aplică gratuit, la spital. Rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus ce afectează creierul și măduva spinării atât la animale, cât și la oameni, precizează medicii. Rabia este o boală infecțioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin mușcătură. Este o encefalo-mielită (boala a sistemului nervos) cu evoluție rapidă și invariabil duce la deces.

De asemenea, medicii subliniază că orice rană provocată în mijlocul naturii sau prin mușcătura unui animal înseamnă riscul unei expuneri la bacilul tetanic. Acesta ajunge în circuitul natural din intestinul mamiferelor. În cazul în care sporii ajung în sângele uman, prin intermediul unei răni, pot produce boala numită tetanos. Fatală în cele mai multe din cazuri. Vaccinul este înscris în schema națională de imunizări din copilărie. Dacă este respectată, copilul are anticorpi antitetanos timp de 5 ani de la ultima vaccinare. În cazul adulților, vaccinarea se impune dacă au trecut mai bine de cinci ani de la ultima doză, subliniază medicii.

Geanina NICORESCU