Meriți să trăiești fără teamă!

08/04/2017

Violența în familie a fost tema celei de-a patra zile din Săptămâna prevenirii criminalității.

Împreună cu Asociația Cultural Social Economică „Christiana“ din Piatra Neamț, ofițerul de prevenire alături de un psiholog și un specialist în egalitate de șanse au organizat o sesiune de informare în rândul tinerilor din clasele de a X-a ai Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamț. „Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, un reprezentant al acestei instituții fiind alături de organizatori. Activitatea se înscrie în campania de prevenire a violenței în familie «Aripi Frânte», care este implementată, la nivel național, până la sfârșitul anului 2017, de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității în parteneriat cu Asociația Necuvinte. Campania are ca scop informarea tuturor potențialelor victime ale violenței în familie cu privire la posibilitățile pe care acestea le au de a se apăra împotriva agresorilor și se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.
Pentru a ilustra în mod convingător consecințele nefaste și, mai ales, principalele cauze care generează actele de violență intrafamilială, elevii au vizionat filmul campaniei, realizat în Penitenciarul de femei din Târgșor, în care victime femei ale violenței în familie au oferit interviuri în care și-au expus traseul, de la statutul de victime până la situația în care, devenind ele însele agresori, au ajuns după gratii, un film care impresionează și care trage un semnal de alarmă referitor la fenomenul violenței intrafamiliale. Elevii au învățat astfel că violența naște violență, că frustrările acumulate în ani de zile pot conduce la reacții de o violență extremă, că abuzurile îți marchează personalitatea și, într-un final, întreg destinul, dar și că a cere ajutor la timpul potrivit este cea mai bună soluție pentru cineva aflat într-o situație de victimizare în familie.
La finalul întâlnirii au fost distribuite materiale informative, care au stârnit interesul cadrelor didactice și tinerilor, ținând cont de faptul că aria de întindere și diversitate a acestui fenomen este foarte largă, violența intrafamilială îmbrăcând o paletă extinsă de manifestări, de la forme ușoare ce țin de violența verbală, într-un crescendo către violența psihică (presiuni, amenințări, șantaje, interdicții etc.) și forme din ce în ce mai grave de violență fizică, ce pot conduce la decesul victimei.
Elevii au fost familiarizați și cu aspectele privind cadrul legislativ care reglementează domeniul violenței în familie, mesajul transmis de specialiști axându-se în principal pe faptul că există o soluție pentru a „spune nu violenței în familie“, mesaj ce se dorește a fi transmis prin intermediul tinerilor participanți, publicului larg.
La avizierul asociației „Christiana“ au fost expuse și afișele care popularizează ideea de a „cere ajutor!“ în cazul în care ești victimă sau martor al violenței intrafamiliale. (C.I.)