Medicul de familie îşi vizitează pacienţii…din an în Paşti

15/01/2013

* Bolnavii nedeplasabili sunt întrebaţi de sănătate, acasă la ei, doar o dată pe an

* Un pacient externat din spital ar trebui vizitat imediat de doctorul de familie  

A trecut vremea când medicul de familie umba zilnic, din poartă-n poartă, cu trusa de primă urgenţă, ca să  întrebe de sănătate pacienţii pe care-i avea în grijă. Oamenii spun, pe la casa de sănătate, că unii doctori strâmbă din nas şi când îi chemi, darămite când sunt obligaţi prin lege.  Cert e că vizita medicului de familie la domiciliul pacientului face parte din pachetul de servicii medicale decontat de casa de sănătate, dar programul de teren include maximum 5 consultaţii pe săptămână.

Teoretic, doctorul de familie este obligat să se prezinte la domiciliul unei persoane externate din spital. Dacă ştie ceva de soarta ei, desigur.

 „Dar dacă cineva din familie nu vine la cabinet să-mi dea scrisoarea medicală, şi nu văd un bilet de externare, nu ştiu la cine să mă duc şi atunci nu înţeleg supărarea bolnavului”, a spus dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ.

Şi bolnavii cronic nedeplasabili, cu un anumit tip de insuficienţă cardiacă, paraplegie sau tetraplegie trebuie vizitaţi periodic de medicul de familie, mai exact… o dată pe an. Şi atunci, pentru a li se face bilanţul anual medical, care constă în examinare clinică şi recoltare de analize, dacă se inpune efectuarea unor investigaţii de acest tip. Bolnavii nedeplasabili pot beneficia de consultaţie acasă şi dacă suferă de o afecţiune acută. Dar asta tot teoretic.

La bebeluşi, dezvoltarea fizică şi psihomotorie  trebuie urmărită începând de la externarea din maternitate şi până la 18 luni. Practic, medicul de familie trebuie să-şi viziteze la domiciliu noul pacient în primele zile de viaţă , apoi la o lună de zile, când trebuie examinată şi lehuza. Apoi, copilul este văzut de medic la cabinet, respectiv la două luni, la 4, 6, 9, 12, 15 luni şi la 18 luni, însă dacă bebeluşul nu poate fi scos din casă din motive medicale, doctorul este obligat să se deplaseze la domiciliul acestuia.

Sigur că medicul de familie poate acorda consultaţii la domiciliu şi contra cost, dar asta se întâmplă foarte rar, după cum spune dr. Covrig. Dacă pacientul nu este mulţumit de prestaţia şi interesul medicului de familie, se poate înscrie la altul, după 6 luni. Însă şi aceste situaţii sunt foarte rare. La ţară, spre exemplu, nu prea sunt alternative, fiind câte un doctor sau doi într-o comună.

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. cristina 15/01/2013 la 14:19 -

    cum se poate ac un medic de familie sa vina in vizita la domiciliu bolnavului?!!!! daca ii dai bani sa il multumeasca vine ,daca nu asteapta tu mult si bine ac el scuze gaseste pentru fiecare .sa fie platit pentru fiecare detaliu in parte asa cum si noi platim pentru cel mai neinsemnat serviciu.