* Potrivit Asociației Pro Consumatori, acizii grași din margarină și din alte produse alimentare provoacă anual 50.000 de decese în Uniunea Europeană
Un produs ieftin, care ne face „cu ochiul“ în magazinele alimentare prin prețul accesibil, ne poate cauza probleme de sănătate din cele mai grave, conform avertismentului lansat de specialiștii Asociației Pro Consumatori. Potrivit acestora, 77% dintre sortimentele de margarină analizate conțin acid citric, 60% dintre sortimentele de margarină analizate conțin conservanți, iar 60% dintre sortimentele de margarină analizate conțin arome artificial.
„Asociația Pro Consumatori (fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 30 de sortimente de margarină fabricate/ distribuite de către: Orkla Foods România, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl și Kaufland. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare «Să învățăm să înțelegem eticheta!». Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu“, se arată într-un comunicat al APC, emis în urmă cu două zile.
La 43% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de apă. La 43% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale (palmier, rapiță, cocos, floarea soarelui) în proporții variabile. La 10% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de uleiuri și grăsimi vegetale în proporții variabile. La 4% dintre sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este reprezentat de grăsimi vegetale hidrogenate.
60% din margarina analizată conține conservanți, sorbat de potasiu și acid sorbic. Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irită pielea, ochii și mucoasele
„În privința aditivilor alimentari și a aromelor identificate în compoziția sortimentelor de margarină analizate s-a constatat că 93% din margarinele analizate conțin mono- și digliceride ale acizilor grași, aditiv folosit ca emulsifiant, care conține amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimile alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma și de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile. Specialiștii APC au mai constatat că 93% din margarinele analizate conțin beta caroten, folosit drept colorant; 77% din margarinele analizate conțin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree. 60% din margarinele analizate conțin arome artificiale, acestea sunt folosite pentru a potența gustul și aroma; 60% din margarinele analizate conțin conservanți, sorbat de potasiu și acid sorbic. Sorbatul de potasiu este un aditiv ce irită pielea, ochii și mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman. Acidul sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. 37% din margarinele analizate conțin lecitină de floarea soarelui, folosită ca emulsifiant; 30% din margarinele analizate conțin poliricinoleat de poliglicerol, folosit ca emulsifiant. 27% din margarinele analizate conțin arome naturale, fără a se preciza tipul aromei. 7% din margarinele analizate conțin acid lactic, folosit ca acidifiant. Poate produce reacții alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii și a mucoaselor, respirație greoaie, secreții nazale, favorizează subțierea smalțului dentar și apariția cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecțiuni digestive. Alimentele ce conțin E270 nu trebuie consumate de bebeluși și copii mici pentru că ei nu dețin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia. 7% din margarinele analizate conțin aromă de unt pentru a intensifica gustul de unt din acele margarine. 3% din margarinele analizate conțin EDTA, aditiv folosit pentru menținerea culorii. Studiile arată că acest aditiv alimentar poate induce modificări metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhibă enzimele, generează tulburări gastrointestinale și crampe musculare, poate da reacții alergice. Este interzisă folosirea acestuia în alimentele destinate copiilor“, subliniază specialiștii APC.
APC subliniază că valoarea energetică per 100 grame produs diferă între 172 kcal și 720 kcal. Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs este cuprinsă între 18 grame și 80 grame, din care grăsimi saturate între 4 grame și 37 grame per 100 grame produs. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson, cancerele de colon și sân, determină rezistența la insulină, favorizând apariția diabetului de tip 2 și determină deficiențe de învățare la tineri. În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătății, sortimentele de margarină, având un conținut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) și o valoare energetică mare per 100 grame produs nu sunt recomandate copiilor.
Geanina NICORESCU