Manex Neda a fost arestat

12/04/2014

 

*El este unul din cei care, alături de Orlando, Ana Maria Tanasă şi alţii teroriza oraşul cu tâlhăriile *Poliţiştii şi jandarmii au răscolit Piatra Neamţ, joi dimineaţă, într-o razie de amploare pentru a-l găsi

De trei săptămâni poliţia este pe urmele lui Manex Neda, în încercarea de a-l prinde şi a-l trimite în faţa judecătorilor. Din 21 martie, când a împlinit 14 ani, şi până acum, când s-au adunat numeroase plângeri ale pietrenilor care i-au căzut victimă lui şi găştii sale de infractori, el a comis patru tâhării şi patru furturi, însă dosarul lui este mult mai gros.

Joi dimineaţă, mai multe echipaje de poliţişti şi jandarmi însoţiţi de poliţiştii comunitari au “periat” toate zonele din oraş, prin Speranţa Văleni, Valea Viei şi centru, unde se ştia că Manex Neda umblă, acţionează sau locuieşte, şi în cele din urmă a fost prins. “În urma acestor activităţi organizate de Biroul Investigaţii Criminale Piatra Neamţ, a fost depistat minorul N.M., de 14 ani, care în perioada 21.03.2014 – 09.04.2014, a comis un număr de 8 infracţiuni, din care patru tâlhării (două calificate) şi patru furturi (două calificate), cauzând un prejudiciu estimat la 1600 lei. Majoritatea faptelor au fost comise asupra persoanelor vârstnice care se deplasau pe stradă, minorul acționând prin amenințarea cu acte de violență și smulgerea bunurilor”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. Minorul a fost reţinut 24 de ore pe bază de ordonanţă şi supus unei expertise psihiatrice care a stabilit că are discernământ în raport cu faptele comise, apoi anchetatorii l-au condus la instanţă cu propunere de arestare preventivă. În baza probatoriului considerabil, instanţa a emis ieri mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, dar este de aşteptat ca el să conteste măsura.

Până acum, poliţiştii nu aveau ce-i face, nici lui şi nici celorlalţi puradei, pentru că legislaţia penală, chiar şi cea veche, scăpa de răspundere pe minorii care comiteau infracţiuni de acest gen. Mai ales noul cod penal a dus lipsa răspunderii penale mai sus, spre vârsta de 16 ani. Doar că în cazul lui Manex Neda vraful de dosare deschise în ultimii ani pe numele lui echivalează cu efectul antecedentelor şi vine ca un probatoriu care va atârna greu la judecată. Acesta este un pas important pe care organele judiciare îl fac pentru a mai stopa fenomenul găştilor de minori infractori cu sute de fapte, zeci de victime şi sute de milioane de lei prejudicii. În evidenţele Poliţiei Neamţ sunt cifre date publicităţii de comisarul şef paul Tablan, care atestă că numai banda lui Neda, de 7 minori, a dat în ultimii 3 ani 179 de lovituri (furturi, tâlhării), dintre care în 3 cazuri au murit oameni.

Cristina IORDACHE

3 Comentarii la acest articol. Alatura-te conversatiei.

 1. daniel 12/04/2014 la 20:07 -

  C-am tarziu !

 2. misu 13/04/2014 la 16:51 -

  esti batut in cap, daniel!!!!!!!!
  nu intelegi k a implinit 14 ani in martie?

 3. misu 13/04/2014 la 16:52 -

  apropo……
  cam se scrie legat…..gramatica bat-o vina