Mâine, la Muzeul de Istorie și Arheologie: Retrospectiva proiectului „Muzeul din școala noastră – atelier de creație și educație“

13/12/2016

 

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț va găzdui mâine, începând cu ora 17.00, un eveniment cultural în cadrul programului „Valorificarea Patrimoniului Muzeal și Educație Muzeală“, organizat de Consiliului Județean Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț și Muzeul de Istorie Roman.

În prima parte a programului vor fi prezentate rezultatele obținute în cadrul proiectului „Muzeul din școala noastră – atelier de creație și educație“, coordonat de dr. Otilia Mircea, muzeograf la Muzeul de Istorie Roman.

„Proiectul a fost conceput ca o poveste, inspirată din trecut și din prezent, care poate fi ascultată și trăită în Muzeul de Istorie Roman, și ca un joc care poate fi descoperit în școală. Povestea și jocul au la bază obiecte din muzeu, pe care oamenii le-au folosit cu mulți ani în urmă în diverse activități, precum și munca specialiștilor din muzeu, ca arheologi sau restauratori, din ceea ce unii au descoperit în adâncurile pământului și din ceea ce alții au reparat în laboratorul muzeului. În proiect au fost incluse vizite la muzeu și ore de creație, astfel încât, în perioada 15 februarie – 10 iunie, participanții la proiect, dar și publicul nespecialist, fidel sau ocazional, au putut descoperi tainele muncii practicate de personalul de specialitate – ca arheolog, restaurator sau conservator – fiecare activitate fiind prezentată pas cu pas, de la aspectele de șantier, etapele de restaurare, la cele de expunere sau depozitare în muzeu în cadrul expoziției temporare Restaurarea și Conservarea Pieselor de Patrimoniu“, ne-a spus Otilia Mircea.

Donație de carte pentru bibliotecile școlare

Unul dintre obiectivele proiectului a fost dezvoltarea relațiilor muzeu-școală, prin implicarea copiilor în programe educative, care încep sub îndrumarea cadrului didactic, în unitățile de învățământ, și continuă în mediul familial. Orele de creație, desfășurate în școală, au fost concepute într-o manieră originală, implicarea copiilor fiind totală. „Pentru această activitate au fost selectate vase din muzeu, de diferite forme și dimensiuni, lucrate cu mâna sau la roată, de tipul căni, cănițe, castroane, fructiere, amfore, vase de provizii, vase borcan etc., care au fost prezentate prin proiecții elevilor de gimnaziu și sub formă de jocuri puzzle preșcolarilor și elevilor din clasele primare, fiecare copil putând intra în rolul de restaurator. În acest sens, prin orele de creație elevii au realizat lucrări deosebite care au fost prezentate în unitățile de învățământ, în Muzeul de Istorie din Roman și în cadrul Euroinvent – Expoziția Europeană a Creativității și Inovării“, a adăugat Otilia Mircea.

În partea a doua a programului va avea loc o donație de carte pentru bibliotecile școlilor participante la proiect. Este vorba despre volumul cuprinzând rezultatele proiectului „Muzeul din școala noastră – atelier de creație și educație“, autor Otilia Mircea, apărut recent la Editura Mușatinia. Din Piatra Neamț în proiect au fost implicate cadre didactice din învățământul preșcolar și primar de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“, Școala Gimnazială Nr. 2, Școala Gimnazială Nr. 3 și Școala Gimnazială Nicu Albu.

În ultima parte a programului va fi prezentată oferta educațională „Muzee și școli“, propusă de Muzeul de Istorie din Roman unităților de învățământ, începând cu 10 ianuarie 2017. Noul proiect se va derula între 2017-2021 și are ca obiective: promovarea patrimoniului muzeal în context național, prezentarea activităților desfășurate de specialiști în muzee, dezvoltarea compartimentului de voluntari prin implicarea elevilor de gimnaziu înscriși în cluburile/cercurile de istorie, precum și implicarea elevilor de liceu în activități practice, astfel încât la sfârșitul stagiului de voluntariat aceștia să aibă o experiență utilă în domeniul muzeal.

Irina NASTASIU