Mai mulți bani pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole

16/03/2017

*Alocarea a crescut la 150.000 lei pentru fiecare primărie *Anul trecut, 6 localități nemțene au semnat finanțarea *Până la finele anului, comunele Săbăoani și Dobreni vor fi înscrise în Cartea funciară

 Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a alocat pentru acest an un buget de 162,5 milioane euro, mai mare cu 80% față de cel de anul trecut, pentru cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole. La nivel național, doar 19% din suprafața agricolă a țării fost înscrisă în cadastru.

Până în prezent doar în 17 localități au fost finalizate lucrările de cadastru, în 34 de comune se lucrează cu bani de la ANCPI, iar în 21 cu bani de la primării. În alte 87 de localități, printre care și din Neamț, anul trecut a fost semnate contractele de licitație și 50 de localități sunt acum în procedurile de licitație.

„Pentru cadastrul sistematic, din județul Neamț sunt incluse două nuclee în programul derulat la nivelul țării. Unul din aceste nuclee este situat în zona Roman, care cuprinde comunele Tămășeni, Cordun și Săbăoani. Cel de al doilea nucleu se află în zona Piatra Neamț – Târgu Neamț și are arondate comunele Dobreni, Bodești și Grumăzești.

În momentul de față, programul de cadastrare gratuită a terenurilor și clădirilor din cele 6 comune nemțene se derulează în bune condiții, anul trecut s-au semnat și contractele de finanțare. Acum se lucrează mai intens în comunele Săbăoani și Dobreni, până la sfârșitul acestui an aceste două comune vor fi înscrie în Cartea funciară. Urmează și celelalte“, a declarat Simion Stîncel, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț.

*Ghidul primarului privind cadastrarea

În continuare, primăriile pot solicita finanțare pentru realizarea gratuită a cadastrului. Sumele aferente cadastrării proprietăților situate în extravilan vor fi achitate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primăriile care nu au imobile în extravilan pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului și pentru proprietățile din intravilan.

Anul trecut, bugetul alocat de ANCPI a fost de 90,7 milioane euro, rezultând o alocare de până 135.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Acum, bugetul a crescut la 162,5 milioane euro, fiecare primărie putând accesa suma maximă de 150.000 lei.

ANCPI a lansat ghidul primarului pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, unde sunt descrise etapele pe care primăriile trebuie să le parcurgă pentru a obține finanțare. ANCPI va vira banii în conturile primăriilor după recepția lucrării și deschiderea cărților funciare la finalizarea lucrărilor de intabulare a imobilelor.

În plus, ANCPI va pune la dispoziția persoanelor fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru o aplicație informatică gratuită cu ajutorul căreia vor fi create documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară.

Primăriile care deja au derulat lucrări de cadastrare din fonduri proprii, acum pot primi cofinanțare din partea Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară ulterior finalizării înregistrării la nivel de sector cadastral și nu doar după încheierea procesului pe întregul teritoriu administrativ. Este de așteptat ca această măsură să accelereze și mai mult ritmul de desfășurare a lucrărilor de intabulare în Cartea funciară.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. Lemnaru M 16/03/2017 la 16:24 -

    Sa vedem ce va castiga cetateanul de rand prin aceaste finantari….