Legea hipermarketurilor, soluție pentru plasarea produselor românești

04/12/2016

CORA - HIPERMARKET*Ioan Munteanu: „Trebuie eliminate două articole din lege și nu vom avea probleme“

Deputatul Ioan Munteanu, unul dintre parlamentarii care a lucrat la Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt, a găsit două soluții pentru ca legea să fie aplicabilă și România să nu riște o procedură de infringement: „În primul rând, este vorba de o prostie pe care am făcut-o noi, la insistența unui coleg, că am făcut rafturi distincte pentru acele 51 la sută produse românești. Se poate elimina fără probleme articolul. Al doilea lucru care trebuie eliminat este să nu îi mai obligăm pe cei din marketuri să facă promovare gratuită produselor românești, pentru că nu este normal ca pe banii lor să se facă promovare. Sunt de acord. Deci, sunt două lucruri minore care pot fi eliminate și România nu mai încalcă legislația comunitară. Sunt două lucruri simple, elementare, care se pot reglementa printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, numai să se vrea“.

Ioan Munteanu a reluat, în conferința de presă, tema diferențelor pe care producătorii români le suportă, în politica fiscală, față de cei străini: „Mă bucur că Uniunea Europeană nu a introdus și o categorie despre care am avut mari rezerve că nu va fi atacată de cei de la Comisia Europeană. Pentru producătorii români, taxele pe care le percep lanțurile comerciale sunt între 25 și 32 la sută. Noi am limitat prin lege asta și am adus și comerciantul român la nivelul celor de afară din dorința noastră de a-i pune pe picior de egalitate măcar în țara noastră. De cele mai multe ori, producătorul român câștigă mai puțin decât comerciantul din market“, a declarat Ioan Munteanu, vicepreședintele comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Potrivit ministrul agriculturii, Achim Irimescu, România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.

Mariana OLTEAN TUDOSE