La un pas de-a naşte în nămeţi, la minus 6 grade

11/12/2012

* Drumul de la Chilii s-a înfundat, iar o gravidă a fost dusă cu sania până la ambulanţă

Ieri dimineanţă, o tânără din Valea Ursului era să nască în zăpadă, în aşteptarea ambulanţei. Salvarea rămăsese blocată în nămeţi, prin pădure, spre Chilii, pe unde nu mai trecuse nici un utilaj de deszăpezire de pe la ora 1 noaptea. Gravida a făcut imprudenţa de a pleca de acasă cu o sanie, sperând că astfel va scurta drumul spre salvare, însă avea să parcurgă aproape 10 kilometri până la punctul de întâlnire, dacă între timp nu ar fi apărut un utilaj de deszăpezire.

„La 7.20 am fost sunat şi informat că pe drumul spre Chilii, impracticabil din cauza zăpezii, sunt blocate câteva maşini şi o autosanitară”, ne-a spus Viorel Simeria, primarul comunei Valea Ursului. „Salvarea trebuia să ajungă în sat, ca să preia o gravidă. La 7.30 tractorul cu lamă din dotarea primăriei era deja pe traseu şi degaja drumul, iar în urma lui a trecut, spre Chilii, şi salvarea. Între timp, însă, Camelia Ciubotaru, tânăra de 21 de ani, care solicitase salvarea, plecase cu o sanie, peste deal, încercând să ajungă cât mai repede la ambulanţă”.

Din fericire, echipajul ambulanţei a găsit gravida în stare bună, fără degerături. „Pacienta a primit îngrijiri medicale şi a fost monitorizată până la Spitalul din Roman, unde a rămas în grija medicilor de la obstetrică-ginecologie”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ.

„Astăzi (ieri-n.r.) nu mai avem drumuri înzăpezite, însă pentru a face faţă solicitărilor acţionăm atât cu utilajul din dotare cât  şi cu cel închiriat de la o firmă din Roman”, a mai spus primarul Simeria. Potrivit acestuia, singurul utilaj pentru deszăpezire din dotarea primăriei a fost „tras pe dreapta” pe la ora 1 noaptea, duminică spre luni, pentru că şoferul era deja epuizat după ce în ziua alegerilor a trebuit să desfunde drumurile comunale.