Jumătate dintre medicii de familie n-au grija vaccinării antigripale

20/10/2015

vaccinareAproximativ jumătate dintre medicii de familie din județ nu se grăbesc să-și imunizeze pacienții cu risc împotriva gripei sezoniere. „Rația“ de vaccin îi așteaptă pe doctori la Sanepid de fix o săptămână. Chiar dacă anul acesta, spre deosebire de alți ani, o primă tranșă a fost distribuită la timp pentru demararea campaniei de imunizare la 15 octombrie, mai mult de jumătate dintre medicii de familie din județul Neamț întârzie să-și ridice porția de 15 doze. Chiar dacă sunt doar câteva vaccinuri pentru fiecare cabinet, asta nu înseamnă că sunt egale cu zero. Cu siguranță fiecare medic de familie are pe liste câțiva pacienți cu organismul tarat de boli sau copii mai firavi care chiar au nevoie de o imunizare urgentă, pentru a nu risca o infecție virulentă atunci când virușii vor da „năvală“.

„Din cele 4.800 de doze primite de la Ministerul Sănătății, aproximativ 300 le-am dat la spitale, pentru imunizarea personalului medical din secțiile cu risc, restul fiind împărțit în mod egal medicilor de familie. Din păcate încă mai avem pe stoc 2.200 de doze, ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate dintre doctori încă nu au venit să preia vaccinurile“, a afirmat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Ca și în anii trecuți, Ministerul Sănătății va asigura, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea gratuită a persoanelor vârstnice de peste 65 de ani, a celor afectate de boli cronice, în special bolnavii cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, renale și a celor afectați de diabet zaharat, precum și imunizarea persoanelor instituționalizate și personalul medical. La nivel județean au fost solicitate, în urma catagrafierii, 33.000 de doze de vaccina antigripal.

Geanina NICORESCU