Invitație pentru liceenii nemțeni: Competiția națională de CanSat, ediția 2017

05/01/2017

 

* În anul 2014, elevii Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț s-au clasat pe primul loc la secțiunea „avansați“ a competiției CanSat

Elevii cu vârsta de peste 14 ani se pot înscrie, până pe data de 22 ianuarie, la competiția națională de CanSat – România 2017, destinată elevilor și profesorilor din învățământul preuniversitar. Un CanSat este o simulare a unui satelit integrat în forma și volumul de 330 mililitri a unei doze standard de băuturi răcoritoare. Echipele participante la competiția CanSat trebuie să conceapă un astfel de dispozitiv, capabil să îndeplinească o misiune principală și una secundară. Concursul este organizat de ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).

Potrivit regulamentului, la competiție pot participa echipe compuse din patru până la șase elevi, cu vârsta de peste 14 ani împliniți până la 1 aprilie 2017, coordonați de către un cadru didactic. În finala competiției naționale de CanSat – România 2017 se vor califica, competitiv, opt echipe: patru echipe din categoria „avansați“, reprezentând școli care au participat în edițiile anterioare sau echipe coordonate de profesori care au mai participat la competiția națională de CanSat în anii anteriori și patru echipe din categoria „începători“, reprezentând instituții care nu au mai participat la competiție.

Numărul maxim de foști elevi participanți înscriși într-o echipă este limitat la jumătate din componența echipei (spre exemplu, dacă echipa are în componență 5 elevi, doar 2 foști participanți sunt eligibili pentru înscrierea în competiția din acest an). De asemenea, nu se acceptă substituții în cadrul echipei, pe parcursul competiției. Componența finală a echipei va fi comunicată organizatorilor până la finalul atelierului introductiv pentru profesori, organizat la începutul lunii februarie. Selecția va ține cont de calitatea înscrierilor, dar și de o distribuție geografică echitabilă la nivelul României.

Workshop introductiv, la începutul lunii februarie

În cazul neprezentării în finală a unei echipei, membrii acesteia vor fi sancționați prin neeligibilitatea participării timp de doi ani la alte concursuri și evenimente organizate de ESERO România.

În finala europeană se va califica echipa care va obține cel mai mare punctaj, indiferent de categoria la care participă.

Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs prevăzute în formularul de înscriere și în regulamentul românesc și, ulterior, în regulamentul european disponibil pe site-ul ESA.

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate în finală, împreună cu alți profesori care și-au înscris echipele în concurs dar nu au fost selectați în finală, vor fi invitați să participe la un workshop introductiv, care se va desfășura între 4-7 februarie 2017. În cadrul acestuia, vor fi tratate subiecte precum integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicație, transmisia și prelucrarea datelor obținute, introducere în programarea de senzori etc.

„Competițiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a se familiariza cu ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă), cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare)“, informează organizatorii.

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – România 2017 va avea loc în perioada 19-23 aprilie 2017. Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat, ce va avea loc la sfârșitul lunii iunie 2017, fiind organizată de Agenția Spațială Europeană.

În anul 2014, echipa Ro-Sat One, compusă din elevii Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț, a ocupat primul loc la secțiunea „avansați“, în cadrul competiției europene CanSat. Concursul a avut loc în Norvegia, într-o localitate situată la 300 km nord de Cercul Polar.

Irina NASTASIU