Inundarea cartierului Văleni a fost evitată

09/06/2013

ape1

* Vineri noapte, autorităţile au dispus închiderea barajului de la Bâtca Doamnei şi deversarea barajului de la Reconstrucţia

Viitura care era aşteptată pe Bistriţa, vineri noaptea, ar fi avut efecte distrugătoare majore pentru un sfert din suprafaţa municipiului Piatra Neamţ. Cu pârâul Cuiejdi umflat de ploile din ultimele zile şi de la torenţi, şi apele Bistriţei cu debitul sporit din amonte, de la Suceava, exista riscul ca viitura anunţată  a ajunge vineri noaptea în zona noastră să inunde cartierul Mărăței şi cartierul 1 Mai.

Comitetul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit vineri seara pentru a analiza situaţia dată de avertizările de cod portocaliu pe cursurile Bistriţei şi Moldovei. În urma discutării variantelor posibile împreună cu specialiştii de la SGA Neamţ, ISU Neamţ, cu reprezentanţi ai Primăriei Piatra Neamţ şi alţi membri ai CJSU, prefectul George Lazăr a decis să se intervină local pentru a se evita o catastrofă. Astfel, vineri noapte s-a trecut la oprirea barajului de la Bâtca Doamnei pentru ca nivelul Bistriţei în aval să scadă suficient pentru a putea apoi primi debitul mare din amonte. A doua zi, sâmbătă dimineaţă, s-a trecut la deversarea barajului de la hidrocentrala de la Reconstrucţia, reuşindu-se dirijarea debitului Bistriţei în aşa fel încât să nu fie inundată nici măcar o curte sau un subsol de bloc din zona de risc. Necazurile ar fi fost cu atât mai mari cu cât revărasarea apelor era aşteptată noaptea, iar acţiunile de evacuare a populaţiei ar fi fost mult îngreunate şi ineficiente din cauză că mulţi oameni nu şi-ar fi părăsit gospodăriile.

Cristina IORDACHE