Interesantele declarații de avere ale parlamentarilor nemțeni

12/01/2017

Potrivit declarațiilor de avere depuse la secretariatele Senatului și Camerei Deputaților, senatorii și deputații nemțeni nu ar fi oameni săraci – chiar dacă, într-un fel neprobat, numele lor poate fi asociat cu al unei societăți sau alteia, cu sediul în Neamț sau prin alte județe – dar nici bogați. Înainte de a ne înduioșa de datoriile lor, aflăm, din declarații, că unii nu au nici mașină, alții sunt pasionați de obiecte de valoare (inclusiv obiecte de cult), alții au datorii imense care ar sufoca omul de rând cu atacuri de panică, unii au serios de primit bani înapoi. Rezultă, cel puțin oficial, că cel mai avut parlamentar de Neamț ar fi deputatul Laurențiu Leoreanu, care are cele mai multe bifări la categoriile impuse de declarație. Fostul primar de Roman depășește mulți colegi de-ai săi, ale căror nume au apărut în presă asociate unor sume și afaceri imense.

Până una-alta, de bază rămân declarațiile de avere depuse și asumate.

Senatoarea Emilia Arcan, un parlamentar cu datorii

Emilia Arcan figurează cu domiciliul în Piatra Neamțși fără nici un fel de teren (agricol, forestier, luciu de apă etc.). Deține jumătate din două apartamente a căror suprafață însumează 143 mp, ambele în Piatra Neamț, deține o Skoda Octavia de 13 ani și nu are bijuterii, obiecte de artă și de cult, colecții de artă și numismatică a căror valoare însumată să depășească 5.000 de euro. Tot „zero“ este și la paragraful „bunuri mobile, a căror valoare depășește 3.000 de euro și bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni“. Senatoarea de Neamț nu are active financiare mai mari de 5.000 de euro în plasamente sau împrumuturi acordate mai mari de 5.000 de euro.

Dacă n-are bani în bancă, senatoarea are bani împrumutați de la bancă: 18.000 de euro de la Banca Transilvania împrumutați în 2015 și 15.000 de la CEC, ambele scadente în 2025.

Nici la cadouri care să reprezinte cifra de marcat în declarația de avere (mai mari de 500 de euro) nu a primit, iar la venituri, figurează doar cu cele din Consiliul Județean.

Dan Manoliu, senatorul fără mașină, dar cu ceas de valoare

Senatorul Dan Manoliuare un teren intravilan în comuna Cordun, de numai 1.500 mp, cumpărat în anul 2012, pe vremea când era consilier județean. Deocamdată își construiește acolo o casă, de aproape 200 de mp. Mai deține două apartamente în Roman, din care unul, împreună cu soția. În declarația de avere figurează fără autoturism, nici măcar o biată Dacie autohtonă. Dan Manoliu deține, în schimb, bijuterii, obiecte de cult și ceasuri în valoare de 7.000 de euro. N-a înstrăinat nici un bun important anul trecut, nu are conturi bancare, nu are nici plasamente nici alte active producătoare de venituri nete, dar are datorii, și nu puține: peste 44.000 de euro, dintre care 40.000 de la o persoană fizică și 58.000 de lei. Nu stă bine nici la cadouri, iar venitul de anul trecut, însumat, este 50.000 de lei.

Senatorul Țapu, generos din plin cu fostul șef al PNL

Eugen Țapu are o un teren și o casă în Roman, împreună cu soția. Ca și Dan Manoliu, nici el nu are mașină – se spune în declarație – în schimb, are bijuterii și ceasuri în valoare de 15.000 de euro. Nu are active financiare, dar are de primit 763.000 de lei, împrumut în nume personal, din grijă pentru partidul care i-a adus al doilea mandat de senator, dar și din solidaritate cu fostul deputat și președinte PNL, Dorinel Ursărescu. Acesta datorează senatorului 700.000 de lei din cei 763 de mii, încă din 2012, când a fost tot un an electoral. Deși termenul împrumutului a fost doar trei ani, Eugen Țapu poate schimba categoria din declarația de avere care spune „plasamente, investiții directe, împrumuturi acordate etc.“, în categoria „are de primit“.

La rândul său, Eugen Țapu e dator cu 580.000 de lei la Raiffeisen Bank, ipotecă în favoarea SC Vlanda Company, și 63.000 de lei către o persoană fizică. Nu are cadouri substanțiale cât să facă obiectul declarației de avere, iar singurul său venit este cel din Senat – „venit anual încasat 61.000 de lei“.

Ioan Munteanu, declarație de avere relativ constantă

Deputatul Ioan Munteanu deține fabuloasa suprafață de teren de 17 mp în Piatra Neamț, cu care s-a „îmbogățit“ în 2012, același apartament din 1998 cumpărat împreună cu soția și un spațiu comercial de 37 de mp încă din 1993, când era departe de a fi parlamentar sau cu altă funcție de demnitate publică. Nu are mașină, nu are bijuterii, obiecte de artă și de cult, colecții de artă și numismatică a căror valoare însumată să depășească 5.000 de euro, bunuri mobile, a căror valoare depășește 3.000 de euro și bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni, are un fond de investiții de 30.000 de lei la Raiffeisen Bank. Nu are împrumuturi acordate mai mari de 5.000 de euro, o singură datorie de 10.000 de euro, nu are cadouri semnificative de declarat, iar veniturile îi vin de la Camera Deputaților și Casa de Pensii. La cel de al patrulea mandat de parlamentar, după ce a fost prefect și viceprimar, declarația de avere a lui Ioan Munteanu nu are modificări semnificative.

Șeful PNL, dator vândut

Deputatul Mugurel Cozmanciuc deține două terenuri agricole în Iași, la Bârnova și Rediu, și un teren intravilan la Suceava. Are trei apartamente, dintre care două cumpărate și unul moștenit. Nici șeful PNL Neamț nu are mașină, dar are bijuterii și tablouri mai valoroase care depășesc 5.000 de euro. Nu are plasamente financiare, nici cont în bancă, dar e plin de datorii: 63.000 de lei către o persoană fizică, din 2016, 400.000 de lei tot către o persoană fizică, împrumutați în doi ani, și peste 81.000 de euro către BRD. Pe cele făcute de soție nu le mai punem la socoteală. Nu are cadouri ori alte avantaje primite înmod gratuit, iar veniturile sunt din Camera Deputaților.

Leoreanu, pasionat de bijuterii

Deputatul Laurențiu Leoreanu are 4 terenuri în intravilan la Roman, Tarcău și Ruginoasa, are două case în Roman, un apartament în Iași și o casă de vacanță în Tarcău, un VW de 17 ani; mai deținebijuterii de 15.000 de euro, a vândut anul trecut un teren de 14.000 de mp cu 32.000 de lei, are un depozit bancar de 20.000 de dolari și datorii de 101.500 lei, scadente în 2019. A câștigat anul trecut 46.000 de lei ca primar și 4.000 de lei din chirie.

În sfârșit, un parlamentar cu două mașini

Deputatul Neculai Iftimie deține, din 1996, 2.500 mp la Piatra Șoimului, unde are o casă și un apartament. Dacă o parte din colegii săi nu au nici una, deputatul Iftimie are două mașini –din 2010 un Audio și 2015 un Renault, fără bijuterii, cadouri, conturi, depozite bancare, plasamente, investiții. Are 32.000 de euro datorii la BCR, contractate în 2015-2016 și figurează cu un venit anual din pensie de 96.000 de lei (fost ofițer).

DănuțAndrușcă, Iulian Bulai, Alexandru Rotaru și Ciprian Șerban nu au publicate pe site-ul Camerei Deputaților declarațiile de avere.

Mariana OLTEAN TUDOSE