Infecțiile respiratorii bat în retragere, gripa încă mai bântuie

09/03/2017

În ultima săptămână de supraveghere epidemiologică, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Neamț au constatat o scădere semnificativă a numărului de bolnavi cu infecții respiratorii comparativ cu săptămâna precedentă. În intervalul 27 februarie – 5 martie 2017 medicii de familie și infecționiștii au raportat la DSP Neamț 961 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 397 cazuri mai puține decât în perioada anterioară.

„Ratele de incidență cele mai crescute la infecții respiratorii s-au înregistrat la grupele de vârstă 2-4 ani și 15-49 de ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. Și numărul bolnavilor diagnosticați cu pneumonie a scăzut de la o săptămână la alta. În schimb, activitatea gripală a evoluat, raportându-se un caz în ultima săptămână de raportare. Este vorba despre o persoană din grupa de vârstă 15-49 de ani, la un pacient nevaccinat antigripal, care a fost spitalizat cu formă medie de boală și evoluție favorabilă. În acest sezon de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 92 cazuri de gripă, cu forme ușoare și medii de boală“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Până la data de 13 februarie 2017 au fost vaccinate antigripal 7500 de persoane din grupele de risc din județul Neamț. În prezent nu mai există nicio doză de vaccin la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Campania de imunizare a luat sfârșit odată cu încălzirea vremii.

Geanina NICORESCU