Incendiu teribil în Gara Podoleni

08/12/2014

incendiu* Dezastrul a lăsat pe întuneric locuitorii din comuna Podoleni şi o parte din comunele Roznov şi Costişa

* Focul a pornit de la o siguranţă supracalibrată de la un bar

* Flăcările s-au extins şi la un depozit alăturat

 

Cu câteva minute înainte de miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, în gara Podoleni s-a produs un incendiu care a ars peretele unui bar şi un depozit învecinat pe o suprafaţă de 200 metri pătraţi. Dezastrul a lăsat pe întuneric locuitorii din comuna Podoleni şi o parte din comunele Roznov şi Costişa, fiind necesară sistarea furnizării de energie electrică pe ambele căi care alimentează comuna Podoleni.

În scurt timp după apelul la 112 efectuat în jurul orei 23,24, la locul incendiului au ajuns 17 militari de la detaşamentul din Piatra Neamţ cu trei autospeciale şi 9 voluntari cu o autospecială de la SVSU Podoleni şi SVSU Buhuşi. Flăcările ajunseseră deja la depozitul situate lângă barul arzând, ambele construcţii fiind amplasate în gara din comună, lângă linia ferată. “La momentul când au ajuns forţele de intervenţie incendiul cuprinsese barul şi s-a extins la depozitul imediat alăturat. S-a acţionat pentru limitarea propagării flăcărilor la celelalte compartimente ale depozitului, în care se aflau cereale, iar după intervenţia care a durat patru ore incendiul a fost lichidat”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Au ars 65 mp dintr-un perete al barului, un televizor, marfa şi alte bunuri din local şi un compartiment al depozitului, pe o suprafaţă de 200 mp, în care erau 8 mc de lemne de foc. “Cauza cea mai probabilă a incendiului este un scurtcircuit provocat de o siguranţă fuzibilă supracalibrată de la taboul electric”, a mai spus ofiţerul de presă al ISU Neamţ, care a atras atenţia că o astfel de găselniţă nu rezolvă problema unei surse mai puternice, ci produce de cele mai multe ori astfel de dezastre cu urmări greu de cuantificat. Din fericire, nu au fost victime.

Tot sâmbătă noapte, la câteva minute de la solicitarea din Podoleni a venit un apel din Piatra Neamţ care anunţa un incendiu la o baracă de lactate de la piaţa centrală. Şase pompieri cu o autospecială au ajuns rapid la faţa locului şi au stins imediat focul provocat de o oală lăsată uitată pe aragazul din chioşc, astfel că pagubele sunt neînsemnate.

Tot sâmbătă, la amiază, la Războieni a izbucnit un incendiu la o locuinţă al cărei proprietar a alertat pompierii. Un echipaj de şase militari cu o autospecială şi un echipaj SMURD s-au deplasat la faţa locului, pompierii acţionând rapid pentru a lichida dezastrul. “Au ars 4 mp din acoperişul construit din draniţă şi învelitoare de tablă, cauza cea mai probabilă a incendiului fiind coşul de fum necurăţat, la acţiune participând şi un voluntar de la SVSU Războieni”, a mai spus ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

Cristina Iordache