Idei de afaceri: procesare legume

06/01/2017

*Investiții majore, pe bani europeni *Proiectele se depun până pe 31 ianuarie *Valoarea finanțărilor, maxim 2,5 milioane euro *Partea nerambursabilă: până la 90%

Piața legumelor proaspete este profund marcată de concurența acerbă generată de mărfurile provenite din import și mai puține de la producătorii agricoli autohtoni. Context în care fermierii noștri încep să se orienteze spre producția de legume destinate procesării: legume congelate, pastă și suc de tomate, roșii în bulion, legume conservate, preparate obținute prin rețete tradiționale, cum este zacusca sau murăturile. Activități care acum se pot realiza și cu bani europeni, sector în care s-a prelungit termenul de primire a proiectelor până pe 31 ianuarie, pe componenta de procesare. Este vorba despre investiții realizate în fermele legumicole, dar și pe partea de procesare și comercializare a produselor finite din legume.

Derulând investiție cu fonduri europene, fermierii pot obține plus valoare pentru producția agricolă de bază și, de asemenea, au posibilitatea de a valorifica producția procesată pe un interval mai mare de timp, asigurându-și eșalonarea veniturilor pe întregul an.

*90% finanțare nerambursabilă
Procentul de finanțare nerambursabilă poate ajunge la 90% pentru componenta de producție agricolă, iar pe partea de procesare, comercializare și marketing nu va depăși 50%. Procentul de 90% se poate primi prin îndeplinirea anumitor condiții specifice: tânăr fermier, până la 40 de ani, unic asociat sau asociat majoritar, administrator și deținând competențe profesionale minime.

Întreaga suprafață a terenului aferent investiției trebuie să fie într-o localitate cu constrângere semnificativă ori specifică.

Componenta majoritară, ca pondere a investiției, trebuie sa fie producția agricolă pentru ca proiectul să primească valoarea maximă a finanțării nerambursabile care este de 1.000.000 de euro pentru proiecte cu construcții-montaj și 2.000.000 euro pentru proiecte ce prevăd crearea unui lanț alimentar.

În cazul în care fermierul consideră că pentru producția agricolă nu va solicita finanțare nerambursabilă și va dori să finanțeze exclusiv activitatea de procesare a producției agricole, se poate încadra în submăsura pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole, unde intensitatea sprijinului nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători ori cooperative și 40% pentru alte întreprinderi. Sprijinul nerambursabil nu poate depăși 2.500.000 euro.

*Beneficiarii eligibili între legumicultori
De banii europeni beneficiază fermierii care desfășoară o activitate agricolă și sunt organizați ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică. Mai nou, între beneficiarii eligibili se mai regăsesc: institutele de cercetare-dezvoltare, stațiuni sau unități de cercetare-dezvoltare și didactice, inclusiv universități care au în subordine stațiuni de cercetare-dezvoltare și didactice, din domeniul agricol, cu personalitate juridică, de drept public sau privat. Fondurile europene mai vizează: microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, cooperative și grupuri de producători care realizează investiții privind procesarea și marketingul produselor agricole.

Pentru a primi banii europeni, legumicultorul trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanțării investiției și nu să fie în dificultate financiară.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU