* Soiurile românești dau producții bune, căutate pe piață *Pretabile și pentru grădini ori curți
Piersicile turtite au devenit foarte populare în România începând din acest an, de când au intrat și în supermarketuri. Au avantajul că sunt ușor de ambalat, mai ușor de consumat, dar păstrează același gust de piersică românească. Cultura de piersici turtite este o idee de afacere pe care o pot face mai ales cei care vor să înființeze livezi cu specii și soiuri inedite, identificând nișele de piață ce contribuie la creșterea substanțială a veniturilor obținute. Nu puțin sunt cei preocupați de obținerea unor culturi deosebite care să atragă nu doar prin aspectul inedit, ci și prin gustul deosebit.
Piersicii pot fi plantați primăvara și toamna, cu condiția să aibă multă lumină pentru ca fructele să se dezvolta în voie. Dacă nu beneficiază de lumina soarelui, piersicile rămân mici. Piersicii dau randament până la 20 de ani.
Piersicile se folosesc în alimentație, dar și în medicina naturistă. Putem trata bolile renale, de ficat, problemele care țin de obezitate și ateroscleroză.
*Sfaturi pentru livada din… grădină
Alegerea și plantarea pomilor fructiferi sunt elementele esențiale în reușita unei livezi, te poți bucura de pomul cel mai roditor din grădina proprie. Dar trebuie să știi dacă pământul din curte este prielnic plantării piersicilor. În acest sens, furnizează date concrete despre alegerea și plantarea soiului potrivit de piersici în grădina proprie.
Optați pentru pomi tineri! Alegeți piersici a căror vârstă nu depășește un an. Pomii cu o vârstă mai mare de doi ani înfloresc mai greu într-un loc nou.
Asigurați-vă că pomii aleși sunt sănătoși! Evitați pomii fructiferi care prezintă orice urmă de boală: abundență de frunze galbene sau maro, frunze găurite cu pete negre, pomi slab dezvoltați. Alegeți piersici sănătoși a căror înălțime atinge 4 metri. Atenție la rădăcinile deteriorate! Dacă pomul este deja plantat într-un vas, alegeți acel pom care se prezintă într-o formă generală bună.
Atenție la soiul de piersic!
Pe piață există mai multe varietăți de piersici. Create speciale pentru a face față condițiilor climatice de la noi din țară, varietățile autohtone de piersici turtite asigură atât producții bune, cât și o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri. Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicolă din Constanța a lansat pe piață 3 soiuri autohtone de piersici turtite, toate fiind omologate în România. Soiul de piersic „Filip“ este un pom foarte viguros care rodește pe ramuri mixte, care are fructul plat și pulpa albă. Soiul de piersic „Florin“ are pulpa de culoare galben-portocalie, fără infiltrații de roșu, crocantă, aromată cu gust dulce-acrișor. „Monica“ este un soi de piersic cu coacere târzie, fructele ating maturitatea de recoltare în perioada 6-14 august. Fructele acestui soi sunt de culoare roșu-cărămiziu, de formă plată, pulpa este de culoare albă, aromată, dulce, cu gust de smochină și miere, cu aciditate redusă.
Alte două soiuri autohtone de piersici turtite au fost create de și omologate de Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicolă din Băneasa. Soiul de piersic „Alex“ are fructul este plat, cu pulpa albă, cu textură fină, având un gust dulce, ușor acidulat și foarte aromat. La Soiul de piersic „Herăstrău“, fructul are pulpa galbenă, cu o textură mijlocie, iar gustul este dulce, ușor acidulat.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU