Idei de afaceri: nuci forestieri

04/01/2017

*Plantație profitabilă, de durată *Cheresteaua, luxul din industria mobilei

Nucul forestier este un soi francez, un hibrid mai exact, care a fost conceput pentru a nu face fructe, toată seva acestuia regăsindu-se în masa lemnoasă. Asta înseamnă că pomii vor crește mai repede. Daca un nuc obișnuit crește în 70-80 de ani, soiul acesta francez crește în 25 de ani, ajungând mai repede la maturitate, putând să fie defrișat. Nucii forestieri au o creștere verticală, asemănătoare salcâmului sau a bradului, neavând ramuri laterale. În decursul celor 20-25 de ani, nucii forestieri ajung la o înălțime de aproape 9 metri și la un metru cub de masă lemnoasă.

O plantație de nuci forestieri are un potențial uriaș și se pretează foarte bine la climatul și solul din zona noastră. Nucul poate fi rezolvarea la problemele fermierilor nemțeni, aflați mereu în căutarea unei plantații cât mai profitabile.

*Furnir de calitate înaltă

Nucul forestier este important prin obținerea de cherestea, care este considerată ca cea mai buna pentru industria de mobilă, obținerea furnirului de o înaltă calitate sau industria automobilelor și a ambarcațiunilor de lux. Este recomandat și pentru stabilizarea solului prin rădăcinile sale adânc înfipte în pământ.
Producția mondială de lemn de nuc acoperă în prezent 25% din cerere.
Cei care vor sa planteze nuci pentru a folosi lemnul în industria mobilei pot cultiva un soi de nuc forestier realizat de francezi. Spre deosebire de nucul românesc, acest soi crește asemănător unui brad și nu are fructe. Practic, soiul franțuzesc asigură 90% masă lemnoasă. Ajung la maturitate după circa 20-25 de ani și au un metru cub pe fir.

*Lemn, nu fructe

Timpul de așteptare pentru recoltarea acestor hibrizi – nuci franțuzești – este destul de mare, adică 25-30 de ani, pentru că nu sunt selectați să facă fructe. În cazul nucului negru, este vorba chiar de 60-70 de ani pentru că acesta face și producție de fructe. La nucul negru durează mai multe pentru că produce și fructe, astfel că seva este orientată și către acestea. Nucii franțuzești sunt mai precoci pentru că toată seva o folosesc pentru masa lemnoasă, ceea ce îi ajută să crească mai repede.
Beneficiile de pe urma plantațiilor de nuc forestier se obțin foarte greu, motiv pentru care cheresteaua este foarte scumpă. De la un copac se poate obține 0,75 metri cubi. La 600 de copaci de pe un hectar vorbim de 450 de metri cubi, care, înmulțiți cu 1.500 de euro, cât este în prezent prețul unui metru cub, ar rezulta într-un venit de 600.000 de euro. Acest tip de afacere poate fi o investiție a părinților pentru copiii și nepoții lor.

*Plantație foarte deasă

Plantarea nucului forestier se deosebește de nucul obișnuit prin faptul că este sădit mult mai des. Dacă în cazul nucilor pentru miez se plantează 100 de pomi pe un hectar, în cazul arborilor pentru lemn se sădesc 600-800 de copaci. Prețul unui puiet de nuc forestier este de 5 euro și este negociabil doar dacă materialul săditor este procurat pentru o suprafață mai mare de 1 hectar.
Nucul creat special pentru producția de lemn nu necesită lucrări și îngrijiri speciale și se comportă ca și stejarul, salcâmul sau gorunul. Își poartă singur de grijă. În comparație cu puieții de nuc negru sau nucul comun, cei franțuzești cresc în diametru mult mai repede. Se potrivesc excelent la condițiile de creștere din România, deoarece absența fructelor îi face pliabili pe orice fel de teren sau zonă climatică.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU