Idei de afaceri: făina de soriz

20/03/2017

*Recomandată celor cu intoleranță la gluten *Sorizul, o varietate de sorg moldovenesc

Afacerile care au succes sunt acelea care urmăresc tendințele pieței, cererea și mai ales ce modificări apar în consum. Acum, una dintre tendințele spre care îndreaptă consumul alimentar sunt și alimentele fără gluten, o direcție legată de numărul tot mai mare de persoane cu intoleranță la gluten. Așa că pe piață a apărut un ingredient mai puțin întâlnit: făina produsă dintr-o varietate moldovenească de sorg. Ceea ce folosește la obținerea acestui produs nu este sorgul pe care noi îl cunoaștem noi, ci sorizul, o varietate tot din familia Sorghum.

Din recolta de soriz se pot obține patru derivate de produse: crupe boabe, crupe brizate, griș și făină. Toate produsele sunt obținute în sistem ecologic, fiind certificate.

*Conținut mare de microelemente, vitamine și iod

Produsele obținute din soriz sunt recomandate copiilor cu vârsta de până la cinci ani și femeilor după 50 de ani care au intoleranță la gluten. Sorizul poate fi folosit nu doar ca produs fără gluten, ci și ca un aliment sănătos, fiind bogat în proteine și conține toată gama vitaminei B, ceea ce duce la reducerea nivelului de colesterol în sânge.

Bobul de soriz a fost înalt apreciat în calitate de materie primă pentru producerea concentratelor alimentare, prepararea garniturilor diferitor alimente, printre care multe originale, inclusiv dietetice. Conținutul mare de microelemente, vitamine și iod, precum și grăsimile ușor asimilabile pentru organismul omului ridică valoarea crupelor de soriz la cea mai înaltă scară, contribuind pozitiv la eliminarea substanțelor nocive din organism și la reducerea conținutului de holesterină, ceea ce asigură micșorarea riscurilor de boli cardiovasculare.

Analiza biochimică a crupelor de soriz și degustarea bucatelor preparate din ele demonstrează că produsele bine fabricate sunt analogice celor de orez și pot înlocui parțial acest produs.

*Cultură rezistentă la secetă, neafectată de boli și dăunători

Sorizul este o plată încă necultivată în România, tot mai atractivă pentru fermierii din Republica Moldova. Acolo unde sunt omologați deja patru hibrizi de la planta desprinsă direct din sorg. Au fost creați hibrizi de sorg înalt productivi cu bob comestibil-sticlos, asemănător cu orezul.

Conform particularităților morfobiologice, sorizul este similar cu sorgul pentru boabe și se caracterizează cu rezistență sporită la secetă îndelungată, suportă soluri salinizate și, în comparație cu porumbul, este nepretențios față de fertilitatea solului. În cazul respectării tehnologiei de cultivare și recoltare, producția sorizului este la nivelul porumbului, dar în anii secetoși recolta depășește porumbul cu 2- 3 t/ha de boabe.

Perspectiva hibrizilor de sorg este una promițătoare. Acești hibrizi sunt rezistenți la secetă și nu sunt afectate de boli și dăunători, nu sunt pretențioși la fertilitatea solului și pot fi eficient cultivați pe terenuri erodate și solonizate. Prezența forței mari de aspirație a rădăcinilor favorizează absorbția umidității suplementare din sol, care nu este disponibilă pentru alte culturi.

Hibrizii cresc bine după cosit și în dependență cu umiditatea solului pot da două-trei recolte pe an, aproximativ 60-80 de tone de masă verde la hectar. Este un indice mult superior porumbului și la cultivarea acestei culturi pe suprafețe mari, fortificarea bazei furajere, ar fi evidentă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU