*Profituri mari, pe suprafețe mici *Top cele mai rentabile plante
Culturile agricole de nișă au fost și anul trecut cele mai profitabile, atrăgând atenția fermierilor care lucrează suprafețe mici. Cei care vor să valorifice cât mai bine terenul și să obțină profit de la prima recoltă. Prezentăm top 10 culturi care oferă această oportunitate. Succesul depinde de evoluția pieței, de modul cum fermierul vinde ce produce.
*Varza kale este o cultură nou intrată atât în agricultura românească și în magazine. Este preferată de cei care aleg să aibă un stil de viață sănătos și sunt dispuși să plătească prețul corect pentru varza kale. Se poate începe cu suprafețe mici, iar dacă fermierul reușește o valorificare bună, poate extinde cultura, care nu-i una pretențioasă.
*Cătina se menține în topul culturilor profitabile din ultimii ani, ca urmare a tendinței de creștere a consumului de alimente care nu doar hrănesc, ci și protejează sănătatea. Cătina este ușor de valorificat în mai multe forme: sub formă de suc presat la rece, tinctură, ulei de cătină sau în amestec cu alte produse, precum mierea.
*Castravetele amar a câștigat mult teren anul trecut, reușind să se impună ca una dintre culturile cu cel mai mare potențial de profit. Cunoscut și ca „insulina vegetală“, castravetele amar a devenit mai cunoscut și căutat, după ce au apărut primii procesatori ai acestei legume-medicament.
*Topinamburul a fost vedeta anului trecut când cercetătorii de la Buzău au pus la dispoziția fermierilor un soi românesc, foarte rezistent și productiv. Interesul a crescut imediat, chiar și în piață unde topinamburul a intrat în marile rețele de magazine. Anul 2017 va marca și primele suprafețe extinse ale acestei culturi care aduce profit sigur.
*Roșiile s-au dovedit, în ultimii ani, ca fiind o sursă sigură de venit pentru legumicultorii care lucrează suprafețe mici. Pentru a valorifica roșiile la preț bun, trebuie cunoscută tehnologia de cultură, planificate riguros ciclurile de producție , urmărind atent și tendințele pieței care apreciază tomatele crescute fără chimicale, din soiuri inedite. Și în 2017 vor avea un preț mai bun roșiile cherry, cele galbene sau negre, dar rămân foarte căutate și soiurile vechi, așa cum este inimă-de-bou.
*Căpșunile sunt incluse între cele mai profitabile culturi pe suprafețe mici, care asigură venituri consistente. Chiar dacă presupune o investiție importantă în materialul săditor, dar și un cost ridicat al lucrărilor de întreținere și recoltare, plantația de căpșuni rămâne rentabilă.
*Menta este profitabilă dacă se aleg soiuri cu aspect comercial, iar producția este valorificată în stare proaspătă, în restaurante sau baruri. Pentru ceaiuri se recomandă menta românească, fiind mai bogată în uleiuri volatile.
*Zmeură nu i-a dezamăgit nici anul trecut pe micii fermieri. Continuă să fie profitabilă, mai ales pentru cei care aleg soiuri care au fructe aspectuoase, mari, care se rezistă mai bine la tarabă. Se poate valorifica sub formă de dulceață, siropuri sau deshidratată.
*Afinul este printre cele mai apreciate plantații, recolta fiind ușor de valorificat. Fructele țin mai bine în timpul transportului și sunt foarte căutate pentru că și-au câștigat un loc fruntaș în rândul alimentelor sănătoase.
*Murul aduce profit fără să așteptați mai mulți ani prima recoltă. Valorificarea depinde de aspectul comercial al murelor, iar cei care au investit în plantația de mur, nu se plâng de veniturile realizate.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU