Idei de afaceri: cultura de rozmarin

19/04/2017

*Planta cu o mie de utilizări! * Tonic excelent pentru copii anemici și bătrâni obosiți

Rozmarinul a fost considerat întotdeauna un elixir al tinereții, care fortifică organismele anemice, debilitate prin boală sau aflate în convalescență. Planta acționează în combaterea proceselor de îmbătrânire, persoanele consumatoare de rozmarin manifestă o vitalizare a activității tuturor organelor, un plus de energie și de optimism. Rozmarinul este planta cu o mie de utilizări.

Multe secole a existat practica arderii crenguțelor de rozmarin pentru purificarea aerului în spitalele europene, apoi știința modernă a demonstrat că uleiul de rozmarin are proprietăți antiseptice, deosebit de eficiente.

*Are nevoie de lumină și căldură

Rozmarinul se cultivă pe terenuri însorite, pietroase, pe ziduri vechi, ferite de curenți reci și ierni aspre, în grădini, sere și balcoane. Este lăsat în aer liber în timpul verii, dar se protejează în timpul iernii, deoarece pretinde lumină intensă și temperaturi care să nu scadă prea mult. În aceste condiții poate supraviețui în cultură timp de 10-20 de ani. Planta este un subarbust peren, veșnic verde, stufos, de talie scundă, cu tulpini verticale, puternic ramificate, înalte de 40-80 cm.

În scopuri terapeutice și condimentare se folosesc frunzele sau vârfurile înflorite, recoltate începând din anul III de cultură.

*Favorizează secreția bilei

Preparatele din rozmarin se folosesc cu succes în gastrite și infecții gastro-intestinale, calmarea tulburărilor de stomac și de intestine, în cazul indigestiilor provocate de stres. Favorizează secreția bilei prin acțiunea coleretică care mărește de 1,5-2 ori cantitatea de bilă secretată. Tranzitul intestinal leneș se accelerează și dispar atoniile gastrice, balonările, aerofagia, râgâielile, iar gazele sunt eliminate rapid. Are efect în lipsa poftei de mâncare prin stimularea apetitului.

Rozmarinul acționează favorabil prin stimularea activității inimii slăbite și dureroase, tratarea tensiunii scăzute, reglarea ritmului cardiac cu eliminarea palpitațiilor și extrasistolelor provocate de stările nevrotice.

Intervine benefic în cardiopatia ischemică dureroasă, în angina pectorală și în prevenirea aterosclerozei coronariene. Rozmarinul intensifică circulația sângelui la nivel periferic și la creier și se evită arteritele, trombozele, scleroza cerebrală, edemele cardiace cu umflarea gleznelor, precum și senzația de sufocare sau cea de răcire a mâinilor și picioarelor.

*Stimulează memoria și capacitatea de concentrare

Rozmarinul este neegalat tămăduitor, cu efecte benefice în cazuri de insomnie, stări de nervozitate, angoase, vertij, migrene de origine nervoasă, dureri de cap, depresie psihică, anxietate. Intervine în instabilitate emoțională, oboseală prelungită, slăbirea treptată a memoriei, surmenajul fizic și intelectual. Rozmarinul îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare.

Bolile osoase găsesc alinare prin tratamente cu rozmarin. Aceleași efecte se constată și în nevralgii, sciatică, contuzii, luxații articulare. Intervine favorabil în litiaza renală, colici nefritice, edeme renale, retenție urinară, cu rol de curățire a organismului de toxine.

Rozmarinul este bun în întărirea și regenerarea firului de păr și în activarea microcirculației sanguine la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, intervine în vindecarea unor dermatoze, plăgi deschise, răni purulente, râie și înțepături de insecte.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU