*Una din cele mai puternice plante medicinale!
*Semănatul se face toamna sau primăvara foarte devreme
Cimbrul este un condiment care nu lipseşte din nici o bucătărie, plantă cultivată încă din antichitate. Mai întâi doar pentru virtuţile sale medicinale! Cimbrul este o plantă intens aromată, picantă, cu un gust proaspăt, piperat, aproape de cea a chimenului indian. Iuţeala unică a cimbrului a făcut să fie folosit ca substitut pentru piperul negru, în cazul celor cu intoleranţă la piper. În alimentaţie, cimbrul previne indigestiile fiind folosit la condimentarea unor mâncăruri greu digerabile, la aromatizarea salatelor de legume și a sosurilor ori la murături. Este utilizată doar partea superioară a plantei, cu ramurile tinere, nelignificate, tocmai de aceea perioada optimă de recoltare fiind cea în care cimbrul înfloreşte. Există două tipuri de cimbru, de cultură şi de grădină, ambele având calităţi curative în multe afecţiuni. Există și o varietate în flora spontană.
Cimbrul se dezvoltă foarte bine pe soluri mijlocii, fertile, bogate în calciu și cu apa freatică la adâncime mai mare. Terenul pe care se seamănă cimbrul trebuie abundent îngrășat cu gunoi de grajd la înființarea culturii, când se administrează și îngrășăminte complexe. Semanatul se face direct în câmp, toamna sau primăvara foarte devreme. Pentru a obține un răsărit uniform, patul germinativ trebuie să fie foarte bine pregatit.
*Dăruiește invulnerabilitate față de boli
Cimbrul este una din cele mai puternice plante medicinale, despre care egiptenii spuneau că dăruiește invulnerabilitate față de boli. În Evul Mediu, cimbrul era mai degrabă un medicament de excepţie, decât ca o mirodenie folosită la prepararea mâncării. În plus, uleiul eteric de cimbru, devenise aproape un panaceu, fiind considerat un leac deosebit pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii: ciumă, holeră, tuberculoză, friguri galbene.
Fitoterapeuţii îl recomandă şi astăzi, cimbru fiind considerat un excelent expectorant şi un remediu pentru bolnavii de reumatism. Este recomandat în tratamentul spasmelor, herpesului şi convulsiilor. Remediile pe bază de cimbru oferă protecţie cardiacă şi au acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. Leacurile pe bază de cimbru acţionează ca tonic nervos, ca antispasmodic şi antireumatic, combate afecțiunile des întâlnite în perioada rece, precum viroza, bronşita sau sinuzită.
*Indicatii terapeutice
În medicina populară, cimbrul este considerat a fi un adevarat panaceu pentru digestie și pentru metabolism. Preparatele cu cimbru au efecte foarte bune în insuficienţa hepatică, stimulează secreția glandelor salivare și secreția bilei, în enterocolite, indigestii, diaree cronică şi acută, dureri abdominale cu crampe, balonări intestinale, lipsa poftei de mâncare,anemie. Este eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, fungicide și virale. Elimină parazitozele intestinale. Cimbrul are potenţial diuretic cu eliminare masivă de acid uric, fiind și un remediu bun în infecîii renale și în alcoolism. Cimbrul previne si amelioreaza afecțiunile nervoase, precum coșmarurile, depresia, oboseala nervoasă, insomnia, sau melancolia. Cumbrule ste un bun tonic general și tonic capilar, fiind un excelent energizant.
Folosit extern, cimbrul este adjuvant în dureri articulare și reumatism, ulcer varicos, stomatite, gingivite, tratarea petelor faciale, acnee. Tratează și înfrumusețează tenurile grase, previne și tratează mătreața, este cicatrizant.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU