*Profi mare, cu investiții minime *Remediu-aliment deosebit de eficient
Cultivarea spanacului este o idee buna și pentru fermierii nemțeni, pot realiza profit mare cu investiții minime. Pentru un hectar este nevoie de 25 kg de sămânță și se pot obține până la 20 de tone de spanac.
Datorită perioadei scurte de vegetație și rezistenței la temperaturi scăzute, spanacul apare pe piață primăvara devreme, iar toamna se recoltează până la căderea zăpezii. Planta rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, cu condiția să nu intre în iarnă cu un foliaj prea dezvoltat.
Spanacul este o plantă de zi lungă, din această cauză, cultivată în sezonul toamnă-iarnă formează o rozetă de frunze fără să emită prea ușor tije florale.
Sunt mai multe tipuri de spanac, în funcție de anotimpul când se înființează cultura. Începând din luna martie se poate cultiva spanac din soiurile Matador sau Marates; ambele tipuri cresc în aproximativ o lună jumătate. Pentru toamnă este indicată sămânța de spanac din soiul Smarald.
Specialiștii recomandă arături de toamnă și fertilizarea terenului. Spanacul are pretenții ridicate față de umiditate, în condiții de secetă formează o rozetă mică, dând producții scăzute și de calitate inferioară. Spanacul are pretenții ridicate față de sol, preferă terenurile cu textura mijlocie, permeabile, bogate în humus, afânate. Boala ce apare la spanac este mana, fiind indicate tratamentele chimice. Limaxul cenușiu și coropișnița atacă rădăcina și frunzele.
*Aliment și medicament
Spanacul este planta primăverii, cu puternice efecte terapeutice. Arabii foloseau spanacul pentru combaterea afecțiunilor gâtului și plămânilor. Spanacul este un întăritor al sistemului imunitar, are numeroase proprietăți nutritive și tonifiante. Combate scorbutul cauzat de lipsa de vitamina C și este un re-mineralizant de mare valoare. Ajută la purificarea tubului digestiv, la tonificarea miocardului și stimularea activității inimii. Consumul de spanac crește cantitatea de urină eliminată, stimulează secrețiile gastrice, pancreatice și biliare, facilitează eliminarea viermilor intestinali, previne infecția gingiilor și este un tonic al sistemului nervos. Spanacul conține mult magneziu, element esențial pentru multe dintre procesele care se petrec la nivelul celulelor. Recent s a descoperit că previne diabetul. Studiile au demonstrat că spanacul scade riscul apariției diabetului de tip II.
Vitamina K, aflată în spanac, este deosebit de importantă pentru o structură osoasă sănătoasă. O cană de spanac verde conține peste 200% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina K.
Alături de salata verde, urzici sau andive, spanacul este un remediu-aliment deosebit de eficient în caz de astenie, având proprietăți re-mineralizante de mare valoare. Este recomandat în anemii, convalescență, rahitism, astenie fizică și nervoasă. Spanacul este indicat a se consuma în special la începutul primăverii, când organismul este slăbit și cu mari carențe minerale și vitaminice.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU