* Ecologic, se pot cultiva în asociere cu salată, varză, mazăre și fasole
Castraveții cultivați în grădină au nevoie de o climă temperat caldă, umiditate constantă, fără stagnări de apă. Dacă vrem să cultivăm castraveți în grădină trebuie să știm că ei preferă un teren fertil, de textură medie, lucrat în profunzime, cu o bună expunere la soare și un pH ușor acid. Pentru o cultivare eficientă a castraveților și, de ce nu, ecologică, trebuie respectată rotația culturilor! Castravetele poate să revină pe aceiași suprafață după trei sau patru ani. Ecologic castraveții se pot cultiva în asociere cu salată, varză, mazăre și fasole. Soiurile de castraveți pot fi hibride sau comune. Soiurile hibride produc doar flori feminine, soiurile comune (rustice) vor produce flori feminine și masculine.
Semănatul se poate face la sfârșitul lunii aprilie așezând în cuiburi 3-4 semințe la o adâncime de aproximativa 1,5-2 centimetri. Distanța între rânduri la cultivarea castraveților trebuie să fie de 1,30 metri iar între plante pe rând de circa 70 de centimetri. La pregătirea terenului, toamna se pot încorpora în sol aproximativ 30 de kilograme de gunoi de grajd sau compost bine maturat pentru 10 metri pătrați de teren.
* Întreținerea și ciupitul castraveților
Pentru obținerea de producții satisfăcătoare la cultura de castraveți, trebuie știut că aceștia se irigă des cu o cantitate moderată de apă pentru a evita stagnările de apă. În timpul vegetației la cultivarea castraveților se intervine pentru eliminarea buruienilor și pentru aerisirea terenului. Cine dorește să evite prășirea castraveților, poate ca alternativă eficientă sa mulcească cultura de castraveți. Un mod pentru a elimina munca inutilă și pentru a mări producția la cultivarea castraveților este să-i dirijam pe araci sau structuri de susținere. Înălțimea aracilor sau a structurilor trebuie să fie de circa 1,5 metri, iar creșterea castraveților se limitează când au ajuns la această înălțime.
O lucrare foarte importantă la castraveți este „ciupitul“, care contribuie la obținerea unor recolte mari și timpurii. Când plantele au format 4-5 frunze, li se ciupește vârful. Când ramificațiile laterale au dezvoltat a șaptea frunză, la fel, se elimină vârful de creștere.
Recoltarea castraveților se face înainte ca aceștia să ajungă la maturitate deplină, de regulă se recoltează când au ajuns la mărimea dorită și au o culoare verde intensă.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU