Gunoiul și subvențiile agricole: aruncat aiurea, fermierul pierde banii

10/04/2017

*Sunt finanțate platformele comunale

Fermierii sunt excluși de pe lista de plată a subvențiilor de la APIA Neamț dacă aruncă gunoiul de grajd aiurea. Primăriile pot să construiască aceste platforme cu bani de la bugetul de stat. Acest proiect asta face: aduce platforma comună la nivelul localităților, în așa fel încât fermierul să nu mai aibă această povară. Depozitarea conformă a gunoiului de grajd este o cerință obligatorie pentru toate schemele de sprijin plătite de APIA. Suma acordată de Ministerul Mediului acoperă aproximativ 95% din valoarea proiectului.

La o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, costurile ar fi de 800.000 de lei, din care 95% sunt acordați de Ministerul Mediului. Nu se finanțează strict doar platforma pentru depozitarea gunoiului de grajd, ci și un set de echipamente: tractoare, remorci, încărcătoare frontale, echipamente de împrăștiere a gunoiului de grajd, cisterne-vidanje, acestea având, odată în plus, o valoare de 400.000-450.000 de lei.

Practic, un pachet de genul platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd și echipamentele necesare operării ar putea ajunge și la 1,3 milioane de lei, cu 95% contribuție de la stat. Primăriile finanțează doar studiile de specialitate și de fezabilitate, proiectarea și alte documente specifice. Finanțări pentru platformele comunale de gunoi se vor acorda și în anul 2017.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU

< Articolul anterior
Sprijin cuplat vegetal