Gravidă scoasă de pompieri prin pereți de zăpadă înalți de 2,5 metri

11/01/2017

O gravidă căreia îi venise sorocul să nască a chemat salvarea, luni seară, pentru a putea ajunge la spital. Femeie, în vârstă de 30 de ani, din satul Mesteacăn (comuna Icușești), a vrut să evite să nască acasă, fiind gravidă în 38 de săptămâni, din cauză că satul era în continuare izolat de nămeți.

Un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Neamț a răspuns solicitării, dar nu a putut ajunge la locuința gravidei, pentru că drumul comunal era blocat de pereți de zăpadă înalți de doi metri și jumătate. Situația a impus din nou apelul la forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, care, începând cu ora 17:40, a trimis militari de la Detașamentul de Pompieri Roman pentru deszăpezire. În scurt timp, s-a constatat că există riscul ca să nu se ajungă la timp la gravidă și s-a cerut ajutorul ISU Bacău. „S-a început deszăpezirea drumului de acces spre localitatea Mesteacăn, iar ulterior, din cauza troienelor de zăpadă foarte înalte, de aproximativ 2-2,5 m, s-a intervenit cu un echipaj UTV (șenilată) de la ISU Bacău“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Salvatorii au reușit să ajungă la pacientă la ora 20:20, când a fost preluată de-acasă și transportată la ambulanța SAJ care a dus-o la Spitalul municipal Roman.

Este al doilea caz din ziua de luni, 9 ianuarie, după ce tot pompierii romașcani au acționat, între ora 12:51 și 17, în sprijinul unei ambulanțe SAJ care se deplasa către localitatea Bălușești, comuna Icușești, în vederea preluării unui copil de 5 ani în stare febrilă. Pentru a putea ajunge în localitatea Bălușești, s-a intervenit cu 3 subofițeri cu o autofreză multifuncțională din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman și cu 2 subofițeri cu un autocamion de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț. S-a realizat deszăpezirea DC 83 între localitățile Icușești și Bălușești cu autofreza multifuncțională, iar pacientul a fost transportat la ambulanța SAJ de către echipajul de pe autocamion.

Cristina IORDACHE